Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ymere en Vattenfall ruziën op Linkedin over geklapte warmtenet-afspraken

27 maart 2024, 13.30 uur · Aangepast 27 maart 2024, 14.28 uur · Door Lotte Rigter & Maarten Westerduin

Dat Vattenfall zich heeft teruggetrokken uit het overleg met de gemeente en woningcorporaties over de tarieven van het warmtenet, heeft kwaad bloed gezet bij Ymere-directeur Erik Gerritsen. Hij vindt dat het energiebedrijf niet transparant is over de prijzen. "We hadden een afspraak. Die komen jullie gewoon niet na."

AT5

Gisteren werd duidelijk dat de onderhandelingen over de tarieven van het warmtenet waren mislukt, waardoor de ambitie van Amsterdam om in 2040 van het gas af te zijn nu onhaalbaar lijkt geworden.

De gemeente was met de woningcorporaties en energieleverancier Vattenfall in gesprek over een lagere prijs. Uit een reportage van AT5 bleek in januari dat huurders soms wel honderden euro's extra betalen als hun woning op stadswarmte aangesloten is.

Vraagtekens

Vattenfall trekt zich nu uit dat overleg terug. Het bedrijf zegt dat het voor de boekhouding onverantwoord zou zijn om een lagere prijs te vragen. "Warmte is geen vetpot", stelt Vattenfall-bestuurder Laurien Smies in een bericht op Linkedin.

Maar daar zet Gerritsen van Ymere grote vraagtekens bij. "Zolang jullie de boeken niet opengooien is dit verhaal niet controleerbaar", schrijft hij in een reactie op het Linkedin-bericht. "Je wekt op zijn minst de schijn dat je als monopolist over de ruggen van huurders met een kleine beurs nog even maximaal casht, voordat je door de overheid gedwongen wordt je meerderheidsaandeel te verkopen."

Die aantijging noemt Vattenfall-bestuurder Smies 'de grootste onzin'. Ook ontkent ze dat het bedrijf geheimzinnig doet over zijn boekhouding, zodat niemand kan zien of er een eerlijke prijs voor de stadswarmte wordt gevraagd. "De afgelopen tien jaar zijn we nog nooit daarin op de vingers getikt op ons rendement. Ze hebben zelfs afgelopen jaar onder het prijsplafond extra controles uitgevoerd. Dus ja, die controleren wel degelijk en nee, warmte is geen vetpot."

'Gemiste kans'

Tegenover AT5 wilde Ymere gisteren niet reageren op het nieuws. Volgens een woordvoerder zou de situatie daarvoor te vaak veranderen, wat voor verwarring zou zorgen. Via Linkedin komt Gerritsen nu dus alsnog met een reactie. "We hadden een afspraak. Die komen jullie gewoon niet na", schrijft hij.

Volgens Gerritsen voerde Vattenfall een verhoging van het vastrecht door die voor woningcorporaties compleet uit de lucht zou zijn gevallen. "De heisa is ontstaan door het te lang uitblijven van transparantie. Daarmee is het vertrouwen inderdaad aangetast en is het aan jullie omdat te herstellen."

Sociale huurders duurder uit

AT5 maakte in januari een reportage over de plotse prijsstijging voor sociale huurders die op het warmtenet zijn aangesloten. In de Gentiaanbuurt in Noord stemde zeventig procent van de bewoners in met de overstap naar stadswarmte door de belofte van Ymere dat het niet duurder zou zijn dan gas. De realiteit in 2024 bleek dus anders. "Dat een rekening dan zo gigantisch stijgt voor sociale huurders, 800 tot 1000 euro per jaar, valt niet te begrijpen. Vattenfall zegt dat ze deze kosten maken om het warmtenet aan te leggen en voor innovatie. Maar leg je dan die rekening bij de armste mensen in Amsterdam?", verklaarde Lianne Verhaar, een gedupeerde huurder, toen. 

In een reactie op die reportage liet de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties weten dat ze alleen verder zouden gaan met het uitrollen van stadswarmte als de kosten voor bewoners minimaal hetzelfde blijven als ze nu betalen. Vattenfall zei daarop dat de prijs nodig is om alle kosten te dekken, en dat ze niet boven het maximumtarief zitten. 

Deze week zijn de gesprekken tussen de partijen spaak gelopen. Wat dit betekent voor de huurders in bijvoorbeeld de Gentiaanbuurt, is niet bekend. Wethouder Zita Pels schreef gisteren dat de gemeente kijkt naar 'alternatieve opties waarmee we bewoners alsnog voor dit jaar kunnen compenseren'.

Heeft u een tip of ervaring met stadswarmte? Mail dan naar [email protected].

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938