Start van hoofdcontent

Stad

nl

Theo (67) werd voor 550 euro opgelicht door Ierse klusjesmannen: "Ze zeiden voor een tientje"

30 maart 2024, 14.25 uur · Aangepast 30 maart 2024, 16.55 uur · Door Bas Velzel

De 67-jarige Theo uit Nieuw-Sloten kreeg een week of drie geleden een groep Ierse klusjesmannen aan de deur. Ze waren in de buurt bezig met het schoonmaken van gevels en vroegen of hij daar ook geïnteresseerd in was. Voor 10 euro per vierkante meter zouden ze het wel doen, maar de prijs bleek uiteindelijk veel hoger en de vierkante meters die ze hadden gedaan een stuk meer. De totaalprijs? 550 euro. 

Foto ter illustratie - wikimedia commons / Mark Schellhase

Toen Theo, nadat de bel was gegaan, zijn voordeur netjes opendeed, zag hij vijf mannen staan. Met een heftig Iers accent en snel gepraat probeerden ze Theo over te halen om zijn gevel schoon te laten spuiten. "Ze zeiden dat ze in de buurt bezig waren en nog spullen over hadden om ook bij aan de slag te gaan", vertel Theo aan AT5. "Een professionele installatie, ladders en een pomp hadden ze allemaal bij zich. Ze zouden de gevel en de voortuintegels schoonspuiten en impregneren (om te zorgen dat er geen onkruid of aanslag op de tegels komt, red.)."

De gevel en de tegels konden best een schoonmaakbeurt gebruiken en dus vroeg Theo aan de Ieren de prijs. "Het ging allemaal heel snel, maar hij zei dat ze het voor tien euro per vierkante meter wel wilden doen. Ze deden ook een praatje dat ze net bij de buren waren geweest en dat je daar kon zien hoe mooi het was geworden."

'Dacht eerst dat ik het verkeerd had begrepen'

En zo gingen de vijf Ieren aan de slag in de voortuin en met de gevel. Toen ze klaar waren met de taak, werd er weer aangebeld om af te rekenen. Theo werd gevraagd om 550 euro te betalen voor de schoonmaak, maar hij begreep niet hoe dat kon met die prijs waar ze het voor zouden doen. "Toen begon hij opeens dat hij het niet had over tien euro per vierkante meter, maar over tien euro korting per meter. Hun normale prijs was 28 euro, maar dat wilde hij dan speciaal voor mij wel voor 18 doen. Ik spreek wel Engels, maar niet zo goed dat ik het met dat Ierse accent perfect kon volgen. Ik dacht dat ik het dan wel verkeerd begrepen zou hebben."

Wat Theo wel nog apart vond, was dat zelfs met de prijs die het uiteindelijk werd, het totaal toch wel erg hoog was. "Hij had het over vierkante meters waar ik niet van dacht dat het kon kloppen. Hij verdubbelde de tuin en ook een muurtje werd een stuk groter in zijn berekening." En waar ze in eerste instantie aan Theo hadden verteld dat er ook met pin kon worden betaald, moest dat ook nog opeens handje contantje. "Waarom ik het allemaal heb goed gevonden weet ik eigenlijk niet." 

Quote

"Ze bleven het maar hebben over m'n scooter en of ik niet bang was dat die in brand zou worden gestoken"

Theo

Tijdens de afrekening en de uitleg die ze aan Theo gaven over hoe de Ieren aan de prijs kwamen, begon het vijftal wel meerdere keren over iets wat in de voortuin stond. "Ze bleven het maar hebben over m'n scooter en of ik niet bang was dat die in brand zou worden gestoken. Ze waren wel intimiderend en ik dacht straks gooien ze nog een brandbom in de tuin. Dus ik heb ze uiteindelijk maar betaald, beter dan de narigheid."

Irish Travellers

Bij navraag bij zijn buren bleek dat Theo het uiteindelijk helemaal niet verkeerd begrepen had, maar dat hij was opgelicht. "Bij ons in de straat is het bij drie andere buren ook gebeurd. Om de hoek en in een andere straat ook nog eens." Theo en zijn buren zijn niet de enigen bij wie dit is voorgekomen de afgelopen tijd. De politie waarschuwde gisteren zelfs voor de groep die de Irish Travellers worden genoemd. "Na het verrichten van deze diensten vragen zij een onredelijk bedrag, waarbij zij niet schromen om u te bedreigen als u het bedrag niet wil betalen."

Ook op IJburg is de groep actief geweest, zo blijkt uit berichten op Facebook. "Ze hebben hier al een paar keer beet gehad. 750 euro voor het spuiten van een carport", aldus een reactie onder een waarschuwingspost. 

Uiteindelijk bleek bij Theo dat het werk wat de Ieren zouden uitvoeren niet eens echt goed was gedaan. "Het rook in eerste instantie nog wel alsof ze de tegels en de gevel hadden geïmpregneerd, maar dat bleek toch niet echt gedaan." Theo hoopt dat andere Amsterdammers er niet intrappen, maar dat ze er wel echt voor moeten oppassen. "Ik had nooit verwacht dat dit mij zou overkomen. Had altijd gedacht dat ik hier niet in zou trappen, maar helaas wel. Ze overrompelen je en voeren de druk op, je laat je meenemen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938