Start van hoofdcontent

Ajax

nl

NOS: Van Praag zelf ook in de fout met Ajax-aandelen

5 april 2024, 15.12 uur · Aangepast 5 april 2024, 17.34 uur · Door AT5

Michael van Praag is zelf ook in de fout gegaan met de aankoop van Ajax-aandelen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. De RvC-voorzitter van de club heeft de aankoop van zijn aandelen niet doorgegeven aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM), iets wat volgens de regels wel zou moeten. 

AT5

Na vragen van de omroep heeft Ajax laten weten dat Van Praag inmiddels wel melding heeft gemaakt van de honderd aandelen die hij bij de beursgang in 1998 kocht. Maar volgens de regels is dat dus te laat. Van Praag, die vier maanden geleden aan de slag ging bij Ajax, had binnen twee weken na die aanstelling melding gemaakt moeten hebben. 

Tegenover de NOS laat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) weten dat deze fout Van Praag zwaar aan te rekenen valt. "Je moet als bestuurder en als commissaris weten dat jij te allen tijde die melding moet doen. En als hij dat niet weet, dan is hij misschien ook niet zo geschikt voor deze functie"

Kroes

Het nieuws volgt een paar dagen op de bekendmaking dat directeur Alex Kroes is geschorst door de RvC, waar Van Praag voorzitter van is. Dat gebeurde nadat duidelijk werd dat Kroes aandelen kocht op het moment dat hij een mondeling akkoord had over zijn aanstelling bij de club. Omdat die aanstelling nog niet bekend was gemaakt, handelde Kroes volgens de club met voorkennis, en dat is strafbaar.

Van Praag toonde zich toen zelf ook onverbiddelijk tegenover Kroes. "Hij is heel naïef. We hebben het over iets wezenlijks, maar dat ziet hij niet. Voor ons is duidelijk wat we gaan doen. We hoeven hem niet terug. Het is hier geen speeltuin."

Ajax laat aan de NOS weten dat het gaat om een 'administratieve omissie' die 'bij de markt wel bekend was'. "Zodra we erop gestuit zijn, is het meteen rechtgetrokken." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938