Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Exit only en druktemelding op Koningsdag: "Het is altijd retedruk in de Jordaan"

15 april 2024, 15.00 uur · Aangepast 15.16 uur · Door Daphne Chlimintzas / AT5 Producties

Koningsdag komt er weer aan. Ook dit jaar wordt weer grote drukte verwacht in de Jordaan, vooral in de Westerstraat. Daarom zet de gemeente extra middelen in. Crowdmanager Mick Werkendam vertelt iAmsterdam Informeert hoe ze de drukte binnen de perken proberen te houden. 

AT5

Op Koningsdag zijn er zoals gebruikelijk weer veel feestjes in de stad dus dat wordt weer lekker druk. ''Ik woon op de Prinsengracht dus we gaan eigenlijk gewoon één groot feest geven, over de hele straat'', vertelt een meisje. "Het leeft, het is druk, het is mooi", vindt ook crowdmanager Mick Werkendam. ''Mensen moeten hier ook gewoon naar toe komen om Koningsdag te vieren.'' Maar de gemeente neemt wel maatregelen om de boel veilig te houden.

Quote

''We hebben dit jaar ook een pagina waarmee we je op de hoogte houden over hoe druk het is in Amsterdam"

Mick Werkendam, crowdmanager

Maatregelen

Eén van de maatregelen op Koningsdag is de mogelijkheid om druktemeldingen te ontvangen op je telefoon. "We hebben dit jaar ook een landingspagina, daar kunnen mensen zelf kiezen hoe ze geïnformeerd willen worden,  via welke app en dan houden we ze de hele dag op de hoogte, hoe druk het is in Amsterdam, waar je beter wel heen kan gaan en waar niet'', legt Werkendam uit. 

Een andere maatregel is de 'exit only' op verschillende plekken in de stad. "De Westerstraat kan je alleen op via de Marnixstraat en de Noordermarkt", legt Werkendam uit. "Alle zijstraatjes zijn uitgangen. Als het dan te druk wordt kunnen we hekken plaatsen en kan niemand meer de straat in."

Bewoner Prinsengracht die met de hele straat feest op Koningsdag - AT5

Sommige Amsterdammers vermijden de drukte juist. "Het is altijd retedruk in de Jordaan en daar heb ik niet zo'n zin in", vertelt een dame. Een jongen geeft aan dat hij liever op een festival staat dan in de Westerstraat. "Dan kan ik lekker de hele dag dansen."

voorbeeld drukte-alert informatie bord - AT5

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/koningsdag

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam