Start van hoofdcontent

Park Politiek

nl

Wijnants (VVD) ziet college 'dreigen en drammen' richting Den Haag: "Stad krijgt deksel op de neus"

12 april 2024, 20.17 uur · Door Nicolai Brannan

De Amsterdamse VVD vindt de toon die het linkse college aanslaat richting de formerende partijen in Den Haag erg onverstandig. De stad heeft voor veel projecten geld nodig van het rijk. "De burgemeester vraagt om meer agenten voor de stad, maar ik durf minder agenten te voorspellen en dat die allemaal in Oude Pekela of de Achterhoek rondlopen", aldus fractievoorzitter van de VVD Daan Wijnants in AT5's Park Politiek.

Wijnants spreekt van een 'logisch gevolg' van de verkiezingsuitslag dat zijn partij nu onderhandelt met de VVD, NSC en BBB. "Nederland heeft rechts gestemd. Dat deze partijen – waar toch de winst zit – nu samen praten lijkt me volkomen logisch."

De toon van Amsterdam richting Den Haag baart de VVD'er zorgen. "De gemeente trekt nogal een grote broek aan richting Den Haag. Zij moeten alles maar betalen en regelen. Als Den Haag iets fout doet, krijgt het meteen het vingertje van Amsterdam. De stad waarschuwt dan 'nog één keer'. Dat moet echt anders. De stad doet het al langer alleen heeft dit college er echt een schepje bovenop gedaan", aldus Wijnants.

Quote

"Ik denk dat dit college veel te veel politiek bedrijft richting Den Haag"

daan wijnants - fractievoorzitter VVD

Hij vervolgt: "Amsterdam kan niet alles zelf betalen. Er liggen een aantal grote uitdagingen waar veel geld voor nodig is: de brug over het IJ, het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol, het sluiten van de metroring bij Isolaterweg en het afbouwen van de Zuidasdok. Maar ook medewerking op het gebied van regelgeving om bijvoorbeeld ondermijning aan te pakken."

Agenten

Wijnants: "De burgemeester vraagt om meer agenten voor de stad, maar ik durf minder agenten te voorspellen en dat die allemaal in Oude Pekela of de Achterhoek rondlopen. Ik denk dat dit college veel te veel politiek bedrijft richting Den Haag in plaats van een constructieve toon aan te slaan en de samenwerking op te zoeken."

Volgens Wijnants 'dreigt en dramt' dit college. "Je krijgt uiteindelijk de deksel op je neus, dat hebben we nu een paar keer gezien. Ik ben benieuwd of dit college erin slaagt geld binnen te halen voor de brug over het IJ. Als dat niet lukt, falen ze echt."

Over zijn eigen rol zegt Wijnants: "Ik heb ook een verantwoordelijkheid als VVD-fractievoorzitter Amsterdam om op te komen voor de belangen van Amsterdam. We zijn constructief, niet alleen tegen. Ik spreek met VVD-collega's en verdedig ook zeker het belang van Amsterdam in de zin van: maak er geld voor vrij. Tegelijkertijd is het aan het college om dit te organiseren."

Bekijk hieronder de hele uitzending van AT5's Park Politiek, waarin Wijnants ook ingaat op zijn nieuwe rol als fractievoorzitter en de toekomst van de auto in de stad.

AT5

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].