Start van hoofdcontent

Stad

nl

Over 3 jaar hoopt Sint Barbara te gaan resomeren: het lichaam laten oplossen in vloeistof

16 april 2024, 19.00 uur · Aangepast 17 april 2024, 10.32 uur · Door Frederieke Weel

Als het aan begraafplaats Sint Barbara ligt is Amsterdam binnenkort een nieuwe uitvaartmethode rijker: resomeren. Dat is je lichaam laten oplossen in een chemische vloeistof. Het klinkt misschien wat luguber, maar het duurzamer en milieubewuster dan begraven of cremeren. Het is nog wel even wachten op een wetswijziging vanuit Den Haag.

In een nieuw te bouwen uitvaart- en bezinningscentrum op begraafplaats Sint Barbara zal de nieuwe uitvaartmethode komen. Het is alleen nog wachten tot het wetsvoorstel wordt aangenomen door het nieuwe kabinet. Er staan al een aantal resomatoren in Nederland, maar die mogen dus nog niet gebruikt worden. Voor dieren mag het al wel en in landen als Amerika en Canada gebeurt het ook al langer.

AT5 | Zo ziet een resomator eruit

Resomeren, ook watercrematie of bio-crematie genoemd, is een milieuvriendelijke uitvaartmethode waarbij het lichaam wordt opgelost in een zogenaamde resomator die is gevuld met een vloeistof die bestaat uit water en kaliumhydroxide. Na het verwerkingsproces blijft er van de overledene een vloeistof en botresten over.  Dat wordt gedroogd en vermalen en dat kunnen mensen meekrijgen in een urn net als bij een crematie.

Gesteggel met de gemeente

Het heeft even geduurd voor de plannen voor een nieuw bezinningscentrum met resomator rond waren. Aanvankelijk wilde Sint Barbara graag een heel nieuw crematorium bouwen, maar daar wilde de gemeente niet in mee omdat er volgens hen al genoeg plekken voor crematie zijn in de stad. 

Vandaag kocht de gemeente een stuk veenweidegebied van Sint Barbara, als onderdeel van de deal. Hans Nieuwendijk is voorzitter van de begraafplaats noemt het een "win-winsituatie" voor de begraafplaats en de gemeente en hoopt in 2027 of 2028 het eerste Amsterdamse lichaam te kunnen resomeren. "Ik ben heel blij dat we weer een milieuvriendelijke stap kunnen zitten bij de uitvaart", vertelt hij trots. 

Thomas Hermans, dagelijks bestuurder in West - AT5

Ook Thomas Hermans, dagelijks bestuurder in stadsdeel West is blij met de uitkomst. "Het is een heuglijke dag, want we hebben lang onderhandeld over de aankoop van het veenweidegebied en het behouden van Sint Barbara voor Amsterdam." Volgens Hermans was het moeilijk om met de begraafplaats tot een oplossing te komen. "Zij zoeken naar een bedrijfsmodel dat werkt en waar ze in de toekomst ook mee verder kunnen. Wij als gemeente wilden voorkomen dat er graven op het veenweidegebied zou komen", vertelt Hermans. 

Hij vertelt verder hoe belangrijk het gebied is: "Het veenweidgebied in het Westerpark bestaat al meer dan 300 jaar en is een van de laatste veenweidegebieden in Amsterdam. Dit ecologisch  én cultuurhistorisch belangrijke gebied wordt nu openbaar en krijgt een laarzenpad, waardoor veel Amsterdammers er nu nog meer van kunnen genieten.”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938