Start van hoofdcontent

Rechtspraak

nl

Zes jaar cel geëist tegen man (23) voor onder andere aansteken explosief bij woning in Noord

16 april 2024, 21.00 uur · Aangepast 17 april 2024, 07.59 uur · Door AT5

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 23-jarige man een celstraf van zes jaar geëist. Hij wordt verdacht van het tot ontploffing brengen van een explosief bij een woning aan de Nesserton in Noord in de nacht van 28 december 2022. Ook wordt hij verdacht van wapenbezit en brandstichting in een auto diezelfde nacht. Daarnaast zou hij brand hebben gesticht in een brievenbus van een woning en in een auto in Almere op 8 december 2022.

AT5

De rechtbank veroordeelde eerder twee mannen vanwege de betrokkenheid bij de explosie in Noord op 28 december 2022. De man die vandaag voor de rechter stond wordt ervan verdacht het explosief daadwerkelijk tot ontploffing te hebben gebracht. 

Aanhouding

Op camerabeelden in de omgeving van de explosie die nacht waren meerdere personen te zien. Zo stapten de twee mannen die eerder werden veroordeeld uit een auto. Ook was een derde man, de verdachte, op de beelden te zien. 

Vlak na de explosie die nacht, hield de politie een auto op de A8 staande, omdat deze opvallend reed. "In de auto zagen de agenten na staande houding een vuurwapen liggen. Uit nader onderzoek bleek dat het dezelfde auto was die eerder die nacht in de buurt van de Nesserton had gereden", aldus het OM.  Het signalement van de twee inzittenden kwam overeen met de personen op de camerabeelden. 

Quote

"Onschuldige mensen zijn op vreselijke wijze betrokken geraakt in een vermoedelijk conflict in het criminele milieu van anderen"

Officier van Justitie

Tijdens een onderzoek naar de mannen kwamen berichten uit telefoons naar boven, waaruit bleek dat de twee contact hadden over het voorbereiden van de explosie. Door onderzoek te doen naar berichten in de telefoon van de 23-jarige man werd het spoor naar de brandstichting in een auto eerder die nacht ontdekt. Ook werd duidelijk dat de verdachte betrokken zou zijn met de brandstichtingen in Almere op 8 december 2022. OM: "De man wordt verdacht van het medeplegen van deze drie brandstichtingen."

Schade en slachtoffers

De explosie bij de woning gebeurde rond 02.35 uur die nacht, terwijl bewoners lagen te slapen. Er ontstond veel schade aan de woning. Volgens het OM is uit onderzoek duidelijk geworden dat er niet alleen gevaar voor goederen is geweest, maar dat er ook sprake was van levensgevaar en gevaar voor lichamelijk letsel. "Onschuldige mensen zijn op vreselijke wijze betrokken geraakt in een vermoedelijk conflict in het criminele milieu van anderen", aldus de Officier van Justitie. 

Volgens het OM ging het de verdachte puur en alleen om geld verdienen, ten koste van de veiligheid en eigendommen van anderen. "Alleen een celstraf acht het OM onvoldoende, daarom eist de officier tevens een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Dat is in het belang van de algemene veiligheid van personen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938