Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad weer schoon na Koningsdag: meer afval opgeruimd dan afgelopen jaren

28 april 2024, 09.36 uur · Aangepast 28 april 2024, 15.07 uur · Door AT5

Vandaag zijn er in de stad zo'n 700 gemeentewerkers in de weer die de stad na Koningsdag schoonmaken. Zij hebben in totaal zo'n 3400 kuub afval opgehaald en dat is flink wat meer dan de jaren ervoor, laat de gemeente weten. 

De feestvierders hebben gisteren weer enorm veel afval geproduceerd. Dit jaar gaat het om zo'n 3400 kuub afval en een jaar eerder ging het nog om 3000 kuub. In 2022 was het zelfs 2500 kuub. "Er zit dus nog steeds een stijgende lijn in", aldus de gemeente.

De stad was om 6.00 uur grotendeels schoon, maar de nareiniging duurt de hele dag. De Westerstraat in de Jordaan werd als een van de eerste straten aangepakt. In de loop van de ochtend was het meeste vuil in het centrum weggehaald.

Burgemeester helpt een handje 

Daarbij kregen de medewerkers van de reinigingsdienst hulp van zowel burgemeester Femke Halsema als wethouder Hester van Buren. Via Instagram bedankte Halsema haar tijdelijke collega's: "Zij werken de hele nacht door: wat een helden! Dank jullie wel dat jullie onze mooie, maar vieze Koningsdagstad weer spik en span maken."

De gemeente had tijdens Koningsdag verschillende maatregelen genomen om de hoeveelheid afval zoveel mogelijk te beperken. Zo werden er extra afvalbakken geplaatst en was er voor spullen die niet verkocht werden op de vrijmarkt een speciaal inleverpunt. Daarnaast werden er ruim 350 mobiele toiletten neergezet.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938