Start van hoofdcontent

Openbaar Vervoer

nl

Ook dit jaar gratis ov-kaartjes voor minimagezinnen via publieke website

29 april 2024, 22.35 uur · Aangepast 30 april 2024, 06.17 uur · Door AT5

Net als vorig jaar kunnen minimagezinnen dit jaar gratis ov-kaarten aanvragen. In totaal zijn er voor ruim 91.000 huishoudens tickets beschikbaar. De kaartjes kunnen, net als vorig jaar, via een openbare website worden aangevraagd. De campagne start direct na de zomer.

AT5

Nadat vorig jaar bleek dat het voor iedereen mogelijk was om de kaartjes, bedoeld voor minimagezinnen, aan te vragen, is geprobeerd om dit keer de kaartjes rechtstreeks naar de doelgroep te versturen. Dit bleek vanwege de privacywetgeving echter niet mogelijk.

Vervoerregio-voorzitter Melanie Van der Horst schrijft in een brief aan de regioraad er bewust voor te kiezen om de kaarten via een publiek toegankelijke website te verspreiden, 'omdat we vertrouwen hebben in onze inwoners'. Ook zou uit een evaluatie blijken dat de kaartjes afgelopen jaar inderdaad bij de doelgroep terechtkwamen.

Volgens Van der Horst biedt de actie bovendien een 'mooie kans' om mensen vrijblijvend kennis te laten maken met het openbaar vervoer. "Deze manier van verspreiden geeft iedere inwoner die het nodig heeft de mogelijkheid om de tickets aan te vragen, ook als zij niet op de radar staan van de gemeenten", aldus Van der Horst. Ook worden er tickets verspreid via hulporganisaties als de Voedselbank, het Leger des Heils, en azc's.

Elk adres krijgt zes 1,5-uur kaartjes voor bus, tram en metro die een jaar geldig blijven. In totaal worden er 91.500 sets beschikbaar gesteld via de website (gelijk aan het aantal minimahuishoudens), zijn er 6.500 sets begroot voor de uitgifte bij de Voedselbank (op basis van het aantal uitgegeven voedselpakketten per week) en zijn er 9.100 setjes beschikbaar om te verspreiden door overige hulporganisaties.