Start van hoofdcontent

5 mei

nl

Dit was Bevrijdingsdag 2024

5 mei 2024, 20.00 uur · Aangepast 7 mei 2024, 11.26 uur · Door AT5 Producties

Op verschillende plekken in de stad werd vandaag de vrijheid gevierd. Van steensoep tot drag queens tot de 'baby freeze', AT5 deed verslag van de verschillende activiteiten in de stad. 

We beginnen op de Sloterplas waar de hele dag bezoekers kriskras de plas worden over gevaren van activiteit naar activiteit. Het bootje brengt ons bij buurtwerkplaats Noorderhof. Hier maken buurtbewoners een steensoep, een soep waar volgens de legende de hele gemeenschap ingrediënten in de soep verwerkten. Dit hebben de bewoners van Nieuw-West ook gedaan. Iedereen kan in ruil voor een meegenomen groente een kopje heerlijke steensoep krijgen.

AT5

In de Melkweg kwamen drag queens en taxichauffeurs samen. In het verleden zijn er veel discriminerende incidenten geweest waarbij leden van de queer gemeenschap en taxichauffeurs betrokken waren. Daarnaast zijn veel chauffeurs van taxi’s, Uber en Bolt zelf ook slachtoffer van discriminatie.   

AT5

In Zuidoost wordt op verschillende locaties de vrijheid gevierd. Zo ook bij Heesterveld Creative Community, waar iedereen in het zonnetje kon genieten van een heerlijke vrijheidsmaaltijd. De bezoekers van Community Center Mijehof swingen de pan uit bij het optreden van zangeres Geneev, winnaar van Bijlmer Got Talent 2023.   

AT5

 Bij Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen ligt het veld vol met bezoekers die genieten van de zon. Onder het genot van een drankje wordt er heel wat afgedanst zowel in de silent disco, als bij Radio Radio. De poppenkast treedt op voor een groot publiek en achteraf kreeg verslaggever Bradley de eer om Jan Klaassen en Katrijn wat vragen te stellen. Vrijheid wordt hier gevierd door jong en oud: “Vrijheid is voor mij buitenspelen wanneer je wil zonder dat andere mensen er iets van vinden."  

AT5

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door Het Amsterdams 4 en 5 mei comité.