Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe demonstratie aangekondigd bij Roeterseiland: "UvA-bestuur moet aftreden"

7 mei 2024, 11.50 uur · Aangepast 7 mei 2024, 15.29 uur · Door AT5

Studenten en docenten hebben voor vanmiddag een demonstratie aangekondigd bij het Roeterseiland, een van de campussen van de Universiteit van Amsterdam. In een bericht dat rondgaat over de demonstratie in verschillende appgroepen wordt het UvA-bestuur opgeroepen om op te stappen. Een van de organisaties die de demonstratie heeft opgezet, UvA for Palestine, laat weten niet achter die oproep te staan. 

AT5

In eerste instantie waren er twee demonstraties aangekondigd, een om 14.30 uur en een om 16.00 uur. De organisatie van de eerste demonstratie laat via social media weten dat de twee protesten zijn samengevoegd. 

Om 16.00 uur organiseren docenten en medewerkers van de universiteit een staking en protest. Het is op hetzelfde grasveld waar gisteren de tenten werden opgesteld. "Sluit u bij ons aan om ervoor te zorgen dat het UvA-bestuur weet dat de gebeurtenissen van gisteravond misdadig zijn en dat zij moeten aftreden", zo staat er in de oproep. 

"Veel docenten zijn woedend', reageert docent sociologie Sam Hamer op de aangekondigde staking. Volgens de UvA-docent is het 'verschrikkelijk' dat de studenten zo zijn aangepakt door de politie. "Het is ongelofelijk dat het college van bestuur achter zulk gewelddadig politieoptreden staat."  De groep waar Hamer mee demonstreert, UvA for Palestine, eist niet het vertrek van het bestuur. 

Het solidariteitsprotest dat was aangekondigd voor de ingang van het hoofdgebouw op Roeterseiland, sluit zich aan bij het docenten-protest. "We zijn nog steeds hier", zo klinkt het op een aankondigingsbericht. "Solidariteit met Gaza, met Rafah en de gearresteerde studenten." 

Of de demonstratie is aangekondigd bij de gemeente, is nog niet duidelijk. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938