Start van hoofdcontent

Bezetting Roeterseiland

nl

Tussen de puinhopen op Roeterseiland is er ook begrip voor protest Palestina

7 mei 2024, 13.13 uur · Aangepast 7 mei 2024, 14.19 uur · Door Jimmy Miltenburg

Opgestapeld hekwerk, losgerukte stenen en volgekladde muren: het is het resultaat van het protest dat zo'n 15 uur duurde. Het Gaza-protestkamp zorgde gister voor veel onrust op de campus, maar ook vandaag starten studenten hun dag anders dan anders. Het is de plek waar uren geleden nog demonstranten stonden, maar waar deze ochtend een grote schoonmaak bezig is. 

AT5

De eerste toeschouwer is er heel vroeg bij, namelijk al iets na 6.00 uur vanmorgen. Een buurtbewoonster neemt de situatie in zich op. "Ik was hier gisteravond ook", vertelt ze. "Ik wilde kijken hoe het er nu voor stond en ik zag dat het verlaten was en een puinzooi was geworden." De verlaten tenten, de ontmantelde barricades en her en der een verdwaald luchtbed. Een puinzooi is het, maar al snel komt een grote schoonmaakploeg om alles op te ruimen. 

Nog vier demonstranten vast

Tegelijkertijd keren de eerste vrijgelaten demonstranten terug naar de plek waar ze hun spullen moesten achterlaten. In totaal werden 140 demonstranten aangehouden, daarvan zitten er nog vier vast. De Mobiele Eenheid greep vannacht om 3.00 uur in, een kleine twee uur later reed de laatste bus met aangehouden demonstranten weg. De demonstratie begon gistermiddag toen zo'n honderd Pro-Palestijnse betogers hun tenten op hadden gezet bij het Roeterseilandcomplex, in de avond werd het aantal mensen dat daar op de been was enkele honderden.

Eén van hen, Colin Klijmij, was de hele avond aanwezig. "Ik stond niet op de barricaden zelf, maar ik stond aan de overkant van het water", vertelt hij. "Dus meer vanuit solidariteit zeg maar." Ondertussen struint hij rond op het terrein, op zoek naar spullen van vrienden, maar zonder succes. "Ik denk dat het meeste al weg is gehaald, dus dat is jammer."

AT5

Voor andere studenten was de aankomst bij de campus even slikken.  "Het was gisteravond natuurlijk een beetje afwachten van of ze er nog zouden staan", geeft een student aan. "Nou, duidelijk niet meer." Een studente is even uit haar hoorcollege gelopen, omdat ze toch nog graag even naar het alsmaar leger wordende veld wilde kijken. "Het ziet er treurig uit inderdaad", geeft ze aan. "Ik hoop dat ze in ieder geval bereikt hebben wat ze wilden. Aandacht, en dat is er nu wel."

Slopen

De manier waarop, daar is niet elke student over te spreken. "Natuurlijk zijn er van beide kanten hoge spanningen", legt een jongen uit. "Dan ga je sneller conflict krijgen, maar als je gaat slopen dan verlies je mensen hun overtuiging in wat je zegt." Een ander kijkt er op een meer begripvolle manier naar. " Ik snap dat je je stem wilt laten horen als niks anders werkt", vertelt ze. "Met de verschrikkelijke dingen die er nu aan de hand zijn vind ik het niet heel gek dat zoiets gebeurt."

Hoewel de rust in de ochtend terug was, lijkt dat van korte duur. Studenten en docenten hebben voor vanmiddag een nieuwe demonstratie aangekondigd bij het Roeterseiland. De docenten willen volgens een bericht dat in appgroepen rondgaat hun onvrede uiten over het UvA-bestuur en eisen hun vertrek.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938