Start van hoofdcontent

Acties op de Uva

nl

Aanval demonstranten op Mobiele Eenheid van dichtbij gefilmd: kijk de beelden hier

8 mei 2024, 22.27 uur · Aangepast 9 mei 2024, 02.46 uur · Door AT5

Agenten zijn even voor 22.00 uur op het Rokin, dat vol stond met pro-Palestijnse activisten, bespoten met ammoniak. Daarna greep de ME in. 

De aanval van demonstranten kwam op een onverwacht moment. Agenten hadden net bitterballen gekregen van een restaurant in de buurt dat hen wilde steunen toen de activisten toesloegen. 

Op de beelden is goed te zien hoe de activisten eerst met stenen gooien en daarna door een hek breken. Als agenten dichtbij komen, gooit een van hen een fles met ammoniak (mogelijk schoonmaakmiddel) in het gezicht van een van de agenten. 

Daarna vegen agenten het Rokin leeg. Daarbij worden ook politiehonden ingezet, maar die lijken niemand gebeten te hebben. 

De agenten hebben minder middelen om het aantal demonstranten aan te kunnen dan bij bijvoorbeeld risicovolle voetbalwedstrijden. Zo zijn er geen politiepaarden, die vaak gebruikt worden om grote menigtes te verdrijven, aanwezig. Ook is er geen waterkanon. De Nederlandse politie heeft geen werkende waterwerpers meer, maar ze worden soms nog wel gehuurd van België of Duitsland. Dit keer is daar niet voor gekozen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938