Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Verdachte brute 'abortusmoord' aan het woord: "Ze wilde het echt zelf"

14 mei 2024, 19.00 uur · Aangepast 15 mei 2024, 08.24 uur · Door Flip Linssen

Dennis van E. wordt verdacht van het uitvoeren van een brute 'abortusmoord' in oktober 2019. Vandaag komt hij aan het woord in de rechtbank, waar hij een urenlange verklaring voorleest. Hij zou door illegale abortus zijn vriendin en hun ongeboren kind hebben gedood, zo zegt het Openbaar Ministerie (OM). De kern van zijn verhaal: zijn vriendin wilde zelf abortus en hij is niet schuldig aan de dood van haar en hun kind.

AT5

Dennis van E. zou abortus hebben uitgevoerd bij zijn Braziliaanse vriendin op 18 oktober 2019. Zij is daarbij overleden, zo zegt het OM. Gisteren begon de inhoudelijke behandeling van de zaak en kwamen de feiten aan bod. Van E. zou zijn vriendin Patricia cocaïne, ketamine, alcohol, MDMA en abortuspillen hebben laten nemen om de abortus in gang te zetten. 

"Ik bespreek dit graag morgen", zei hij gisteren een aantal keren als antwoord op vragen van de rechter. Van E. wil zijn verhaal alleen in de gehele context doen, dus trekt hij vandaag meer dan vier uur uit om zijn verklaring van meer dan zeventig pagina's voor te lezen.

'Voor altijd samenzijn'

Van E. begint met het omschrijven van zijn relatie met Patricia Oliveira dos Santos. Ze waren verliefd en wilden voor altijd met zijn tweeën door. "Aan familieleden gaf Patricia aan dat ik goed met haar jongens omging." Patricia had twee zonen.

De kern van het verhaal van Van E. is tijdens de verklaring duidelijk: Patricia wilde volgens hem de abortus zelf en hij heeft het kind dood aangetroffen, hij heeft dit niet gedaan. Urenlang leest Van E. berichten voor waaruit volgens hem zou blijken dat zijn vriendin aan abortus dacht. "Ik wil een meisje en aborteren als dat het niet wordt", zou zij geappt hebben aan de verdachte. 

Quote

"Met Patricia slapende heb ik de dode foetus van de vloer gehaald en in bed gelegd"

Dennis van E. - verdachte abortusmoord

Patricia zou volgens de verdachte veel informatie hebben gezocht over hoe ze abortus uit moet voeren. Volgens Van E. waren eerdere abortuspogingen mislukt voor het incident in oktober.

Van E. laat weinig emotie zien tijdens zijn verklaring. De rechtbank ziet in het dossier juist veel berichten waaruit blijkt dat hij de abortus wilde, in plaats van zijn vriendin. Maandag las de rechtbank al berichten voor die daarop zouden wijzen: "Oké vuilnishoer, je bent niets voor mij. Aborteer en tot nooit meer", zo schreef Van E. aan Patricia.

De rechter vraagt zich af: "Als u samen gefrustreerd bent, hoe kunt u haar dan zulke gruwelijke dingen voorschotelen?" Het enige antwoord dat Van E. herhaalt: "Wij waren gefrustreerd na vier mislukte abortuspogingen. Dit zijn allemaal uitingen uit frustratie."

Patricia Oliveira dos Santos - AT5

Hij vertelt vandaag hoe hij erachter kwam dat de baby en zijn vriendin dood waren. "Ik ontdekte de dode foetus naast het bed, levenloos. Op het donkerblauwe vloerzeil zaten zwarte veegmotieven van bloed", zo omschrijft de verdachte. Zijn vriendin trof hij later dood aan in bed. "Ze was koud en had haar ogen open. Ik heb haar proberen wakker te maken."

Het Openbaar Ministerie kan nog niet reageren op de verklaring van Van E., zo laat een woordvoerder weten. Donderdag volgt het requisitoir, daarin gaat het OM in op de straf die ze voor ogen hebben en reageren ze op de verklaring die vandaag is gegeven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938