Start van hoofdcontent

Acties op de Uva

nl

UvA-bestuur over heropening na bezettingsacties: "We kunnen niets garanderen"

15 mei 2024, 11.16 uur · Aangepast 15 mei 2024, 13.43 uur · Door Flip Linssen

Morgen zullen de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam weer opengaan, nadat deze twee dagen gesloten zijn geweest. Dat maakte het College van Bestuur vanochtend bekend. De universiteit staat op scherp, maar wil het onderwijs hoe dan ook door laten gaan.

AT5

De gebouwen van de UvA waren gesloten na de bezetting afgelopen maandag van het pand aan Roeterseiland. Na overleg besluit de UvA alle gebouwen morgen weer te openen: "Er komen ook tentamens aan, dus dit zijn hele belangrijke periodes en daarin moeten we onderwijs kunnen voorzien."

"Wij zien enorme oprechte woede bij studenten en medewerkers en wij begrijpen dat", aldus voorzitter van het College van Bestuur Geert ten Dam in een toelichting vanmorgen. "Binnen grenzen is daar altijd ruimte voor bij de UvA. We hebben geconstateerd dat vreedzame protesten gekaapt worden door minder vreedzame demonstranten met de gevolgen die we gezien hebben en politie-ingrijpen.”

Veiligheid waarborgen

"De veiligheid is de afgelopen weken altijd al verhoogd", aldus Ten Dam. Alle UvA-gebouwen gaan vanaf morgen dus weer open, en de UvA staat op scherp; de afgelopen weken zou de universiteit al hebben opgeschaald in beveiliging, aldus Ten Dam. "Daar gaan we mee door, we doen daarin wat we kunnen maar onze eigen beveiliging kan niet iedereen buiten houden. Zij zijn niet bevoegd om fysiek in te grijpen."

Quote

"Mensen die kwaad willen die zullen een ingang vinden, maar we willen ons open karakter niet kwijtraken"

College van Bestuur

Ten Dam wil benadrukken dat vreedzame demonstratie mogelijk moet zijn. "Maar dat wordt nu gekaapt door een groep die wel uit is op vernielingen. De UvA-gemeenschap is zelf niet gewelddadig, dat is gewoon echt niet waar." Een woordvoerder: "Mensen die kwaad willen die zullen een ingang vinden, en dat is natuurlijk omdat we een open en toegankelijke universiteit zijn. Dat willen we graag behouden en het zou heel jammer zijn als je dat karakter verliest."

De vraag is of er zekerheid is dat het de komende weken veilig is op de universiteit: "We kunnen geen garantie geven dat dit niet weer gebeurt", aldus de voorzitter van het CvB. "Demonstreren mag, dat is goed dat het gebeurt. Maar dat betekent geen vernielingen, geen intimidatie en geen overnachtingen", vult rector magnificus Peter-Paul Verbeek aan. Er is overwogen om de universiteitsgebouwen langer dicht te houden, maar besloten is om dat niet te doen. "We reageren niet op dit soort uitlokgedrag. We reageren op veiligheid die er wel of niet is. Maar, er is nu geen reden om zo'n ingrijpende maatregel te nemen. We moeten gewoon door."

Debat blijven voeren

Verbeek wil heel duidelijk zijn: "We willen geen boycot van één land. We willen academische vrijheid behouden en hebben geen institutionele banden met Israël." Wel heeft de UvA "kleine" exchangeprogramma's legt het CvB uit, waar vier tot acht studenten aan mee kunnen doen. "Maar die staan door negatief reisadvies op on hold."

De Centrale Studentenraad van de UvA uitte vorige week de wens dat het CvB opstapte. "Dat verzoek hebben wij zelf nooit ontvangen, dit moesten we via de pers lezen. We hebben wel een brief ontvangen waarin het vertrouwen wordt opgezegd. Maar het verzoek tot aftreden hebben we nooit zelf gelezen. Daarbij hebben we inmiddels unaniem vertrouwen van de ondernemingsraad", aldus een verbaasde Ten Dam.

"We hebben geen aanwijzingen dat onze persoonlijke veiligheid in het geding is", vertelt het College van Bestuur. "Het gesprek met de mensen die onherkenbaar naar ons toe kwamen", daarmee doelt de rector magnificus op het gesprek op de dag van de ontruiming vorige week woensdag, "dat was een laatste redmiddel in de-escalatie. Maar mocht dit weer gebeuren, dan zullen we dat niet weer toelaten. We willen alleen in gesprek met vreedzamen, niet met mensen die het geweld aanrichten." 

De UvA blijft ook in gesprek met de driehoek. "Natuurlijk houden we contact in tijden van bezettingen, maar de UvA blijft altijd zelf besluiten wat er wordt gedaan." Het bestuur vertrouwt hierbij ook op politie die hen daarin bijstaat.

Heb je een tip, ervaring, vraag of informatie over het onderwijs in Amsterdam die je zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met onze onderwijsverslaggever Flip Linssen of mail naar [email protected]