Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA-campus Roeterseiland vandaag dicht: "Stiller dan gisteren"

14 mei 2024, 18.15 uur · Aangepast 14 mei 2024, 20.39 uur · Door Jesler Bos

De rust vandaag op en rond bij Roeterseiland staat in groot contrast met de demonstratie en het geweld van gisteren. Naar aanleiding van die protesten en de vernielingen besloot het College van Bestuur de universiteit twee dagen dicht te gooien. Dit omdat de veiligheid voor studenten en medewerkers niet kon worden gegarandeerd. Meerdere mensen kwamen, net als AT5, even een kijkje nemen. 

De"walk-out" die gister om 11.00 uur begon als protest tegen de oorlog in Gaza verliep vreedzaam, maar liep uit de hand toen een groep demonstranten het gebouw binnendrong. De groep zette tenten op in de centrale hal en bracht meerdere vernielingen aan. Onder andere door de schade, is de universiteit twee dagen dicht. 

"Ik kwam terug om mijn fiets op te halen. Ik was in het conflict beland en ik was nog in het gebouw en niet in staat om mijn fiets op te halen", vertelt een docent. Hij wil verder niet inhoudelijk ingaan op wat er is gebeurd, maar laat wel weten het erg vervelend te vinden dat er zoveel vernield is in het pand. "Ik had het niet verwacht", vertelt hij. 

AT5

Buiten is er vandaag niet veel schade meer te zien. Twee studenten die op een bankje aan het lunchen zijn vertellen dat ze het erger hadden verwacht. "Je ziet alleen nog wat paardendrollen", vertelt een student. Ze wisten dat de universiteit dicht was, maar hebben een afspraak in de buurt. "Ik heb nu online les. Dat vind ik niet heel chil, maar ik snap wel dat ze het hebben gedaan", zegt een student. 

Een buitenlandse student vertelt dat hij, ondanks de sluiting, toch gewoon door moet studeren. "Ik heb gewoon nog vergaderingen.". Hij baalt van de sluiting. "Ik vind het erg jammer. Het kost veel geld om hier te studeren als buitenlandse student." 

AT5

Ook niet-studenten komen een kijkje nemen. Een man die om de hoek werkt was benieuwd naar de schade. Hij laat weten een dubbel gevoel over te hebben van wat er zich op de campus heeft afgespeeld "Het doel vind ik wel goed, de vernielingen zijn zonde, dat hoeft niet. Er zijn altijd groeperingen die zich ertussen mengen en dat is soms heel jammer voor degene die het goed bedoelen", zegt hij. 

De twee studenten kijken er ook op die manier naar. "Ik vind demonstreren tegen wat er gebeurt heel goed. Uiteraard ben ik tegen geweld van zowel de politie als van de demonstranten, alleen vind ik wel dat er meer mag worden gepraat over waar de demonstratie over gaat", vertelt een student. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938