Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA: Bestuur niet meer in gesprek met actievoerders van buiten de universiteit

14 mei 2024, 08.46 uur · Aangepast 14 mei 2024, 11.31 uur · Door AT5

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam gaat niet meer in gesprek met actievoerders die niet verbonden zijn aan de onderwijsinstelling. Dat zei Geert ten Dam, voorzitter van het college van bestuur van de UvA in het Radio 1 Journaal. De gesprekken over de protesten gaan wel verder, maar alleen binnen de normale overlegstructuur en met eigen mensen, aldus Ten Dam.

AT5

Vorige week sprak het bestuur nog wel met alle actievoerders, die deels met gezichtsbedekkende kleding aan tafel zaten. Dat was volgens Ten Dam een uiterste poging om te de-escaleren.

Dat zal dus niet meer gebeuren met actievoerders die niet aan de UvA zijn verbonden. Wel is er doorlopend contact met protesterende studenten, verduidelijkt een woordvoerder van de school. 

Vernielingen

Gisterochtend werd een "walk-out" gehouden. Om 11.00 uur liepen studenten en medewerkers UvA-gebouw Roeterseiland uit als protest tegen de oorlog in Gaza. Een deel van de betogers bleef in het gebouw aanwezig en andere, in het zwart geklede en gemaskerd personen, drongen het pand binnen.

In het pand werden flinke vernielingen aangericht, waarna aangifte werd gedaan. De actievoerders werden uiteindelijk door de Mobiele Eenheid het pand uitgezet. 

Ten Dam noemt dat ongehoord en is geschrokken van de ravage: "Het ergste vond ik, naast alle vernielingen, dat medewerkers halsoverkop gevlucht zijn. Dat is vreselijk."

De demonstranten drongen door tot de zesde etage van het pand, waar het bestuur zit. Ten Dam heeft dan ook het idee dat de vernielingen gericht waren aan het bestuur. 

Quote

"Ik hoor geluiden als: 'is dit nog wel mijn universiteit?'"

Geert ten Dam, voorzitter college van bestuur

Door de demonstratie van vorige week voelen steeds meer UvA-studenten zich onveilig, zegt Ten Dam.  "Dat is heel verdrietig. Ik hoor geluiden als: 'is dit nog wel mijn universiteit?' Daar proberen wij zo goed mogelijk op te reageren". 

Studenten hoeven zich volgens de voorzitter geen zorgen te maken dat studies in gevaar komen. Ook benadrukt ze klaar te staan voor studenten. 

Inmiddels is op Roeterseiland het opruimen begonnen. Vanmorgen gingen schoonmakers het pand binnen. De rest van de UvA-gebouwen blijven vandaag en morgen gesloten. 

Allard Pierson Museum dicht

Vanwege de onrust bij de UvA-gebouwen heeft het Allard Pierson Museum, vlak bij de UvA, de deuren gesloten. Donderdag wil het museum weer open. 

Mensen die al een kaartje hadden gekocht, krijgen het geld automatisch teruggestort op de rekening, laat het museum weten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938