Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rokers balen van hogere prijzen: "Sommigen stoppen met ontbijten"

10 juni 2024, 18.02 uur · Door Jasper van Schravendijk

De overheid is de laatste jaren hard bezig om roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dat gaat prima, want inmiddels is een pakje sigaretten bijna niet meer te betalen. Toch lukt het niet iedereen om te stoppen en dat zorgt vooral bij met mensen die het niet al te breed hebben voor pijnlijke keuzes.

De rokers weten al sinds 1 april dat de overheid de accijnzen op tabak flink heeft verhoogd, maar nu voelen ze het echt in hun portemonnee. De tabakszaken zijn namelijk inmiddels door hun goedkopere voorraad heen. Zo kosten 32 sigaretten nu dertien euro en dat wordt achttien euro. 

Verslaafd

Toch overweegt lang niet iedereen te stoppen. "Ik ben verslaafd, dat wordt moeilijk." Hij geeft toe dat hij inmiddels minder geld uitgeeft aan normale boodschappen.

Door die verslaving gaan sommige rokers ver. "Ik heb mensen hier die moeten van hun AOW'tje dus deze enorme verhoging ook nog meepakken", vertelt een medewerker van een tabaksspeciaalzaak. "Naast het gewone leven dat ook al zo duur is. En die zeggen: 'Dan stop ik wel met ontbijten'."

Stoppen

Een ander denkt er wel anders over. "Wat de prijs aangaat, zal ik moeten stoppen. Zo duur, daar begin ik niet aan." De overheid hoopt dat Nederland in 2050 rookvrij is en raadt rokers aan om hulp te zoeken bij het stoppen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938