Stad

NL
V

Geen foie gras op menukaart hotels

10 december 2009, 16.17 uur · Aangepast 11 december 2009, 14.58 uur

De Amsterdamse hotels Krasnapolsky, het Amstelhotel (La Rive) en Vermeer NH Hotels hebben besloten foie gras (ganzen- of eendenlever) van de menukaart te halen.

Dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier heeft dat donderdag bekendgemaakt. Ook andere hotels hebben toegezegd foie gras niet meer te serveren. Ganzen- en eendenlever op de menukaart is al jaren omstreden. De eenden en ganzen krijgen via trechters in de keel dwangvoeding toegediend zodat hun levers in korte tijd heel hard groeien. Veel horecabedrijven serveren daarom de laatste tijd eenden- en ganzenlever die zogenaamd diervriendelijk is geproduceerd. Het televisieprogramma Radar onthulde afgelopen week dat die lever net zo dieronvriendelijk is gemaakt. Ook bij dit product krijgen dieren trechters in hun keel. Ze zijn bovendien vaak kreupel omdat ze in kleine kooitjes worden gehouden met een traliebodem.

Wakker Dier laat weten regelmatig controleren of de horecabedrijven hun afspraken inderdaad nakomen.