Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politieke partijen reageren op NZ-lijn rapport

15 december 2009, 14.09 uur · Aangepast 15 december 2009, 14.49 uur

Verschillende politieke partijen hebben geschokt gereageerd op rapport dat de enquêtecommissie Noord/Zuidlijn dinsdag heeft gepresenteerd.

VVD
De VVD noemt het rapport ontzettend heftig. “Het is heftiger dan we hebben verwacht,” aldus raadslid Robert Flos. “We moeten hier lering uit treffen en ervoor zorgen dat het niet weer misgaat.” Ook moet volgens Flos de rol van burgemeester Job Cohen duidelijker worden.

GroenLinks
Voor GroenLinks waren de conclusies van de enquêtecommissie Noord/Zuidlijn in 2002 een reden geweest om tegen de aanleg van de metrolijn te stemmen. “Wij hebben toen al gezegd: je kunt nooit de financiële risico's dragen, het is niet goed uitgezocht en de financiële afspraken met het Rijk deugen niet”, zei raadslid en woordvoerder van de Noord-Zuidlijn Jeanine van Pinxteren. “Wij vinden het als GroenLinks prettig dat we daar achteraf gelijk in hebben gekregen”, erkende ze.

SP
Volgens fractievoorzitter Remine Alberts van de SP hangt het huidige college van burgemeester en wethouders een bijl boven het hoofd. “Het college bungelt. Ze hebben heel veel uit te leggen.” Dat veel fouten door vorige stadsbesturen zijn gemaakt, maakt volgens haar niet uit.

PvdA
Volgens gemeenteraadslid Myriam Bergervoet van de PvdA staat de positie van het college van burgemeester en wethouders niet ter discussie. Naar haar mening zijn meerdere stadsdbesturen en gemeenteraden de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor het debacle van de Noord/Zuidlijn.