Start van hoofdcontent

Stad

nl

PvdA en D66 definitief niet verder

30 maart 2010, 09.39 uur · Aangepast 31 maart 2010, 13.53 uur

De PvdA heeft de onderhandelingen met D66 voor de vorming van een nieuw stadsbestuur definitief beëindigd. De partij wil nu verder praten met de VVD en GroenLinks.

Dat blijkt uit een verklaring die de sociaaldemocraten dinsdag op hun website hebben gezet. Ook D66 bevestigt dat de twee partijen uitgepraat zijn. Aanvankelijk wilde de PvdA met D66 de 'as' van een nieuw college vormen.

Breekpunt in de onderhandelingen was de benoeming van Lodewijk Asscher (PvdA) tot waarnemend burgemeester. D66 eiste dat Asscher zou terugtreden als burgemeester. De partij trok zich vervolgens terug uit de collegeonderhandelingen. Het terugtreden van Asscher was voor de PvdA echter onbespreekbaar. Na gesprekken met informateur Eberhard van der Laan werden de onderhandelingen over een college met D66 alsnog voortgezet. Gerrit-Jan Wolffensperger (D66) kwam erbij als tweede informateur.

D66 zegt in haar verklaring dat ze “een duidelijke afspraak” wilde over het waarnemend burgemeesterschap. Informateurs Van der Laan en Wolffensperger stelden toen voor om het waarnemend burgemeesterschap voorlopig te laten rusten, zodat “wanneer het beoogde college inderdaad tot stand komt” aan Lodewijk Asscher een verzoek kon worden gedaan om af te treden als burgemeester en aan het stadsbestuur deel te nemen als wethouder. Dat zou ook moeten worden voorgelegd aan de Commissaris van de Koningin. Voor D66 was dit “gekunstelde compromis” niet aanvaardbaar, maar de partij wilde wel graag verder praten.