Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sluiting cafés slecht voor homoscene

19 mei 2010, 21.31 uur · Aangepast 20 mei 2010, 21.10 uur

De sluiting van toonaangevende homocafés in de Reguliersdwarsstraat is niet goed voor de Amsterdamse homoscene. Dat zegt onder andere Dennis Boutkan van homobelangenvereniging COC.

De Reguliersdwarsstraat is met zijn vele homobars en -clubs het centrum van de Amsterdamse homoscene. De afgelopen tijd zijn veel van deze clubs gesloten. Heineken legde woensdag nog beslag op het voorste gedeelte van café April door een conflict met horeca-eigenaar Sjoerd Kooistra over achterstallige huur. Club Exit ging al eerder dicht om dezelfde reden. Bar Havana moest enkele maanden geleden de deuren sluiten wegens gebrek aan succes.

Hoofdredacteur Henk Krol van de GayKrant: "Nu de grote zaken dicht zijn, wordt de aantrekkelijkheid van Amsterdam geweld aangedaan. Dat gaat ongetwijfeld toeristen kosten.''

Homo-organisaties denken dat de sluiting van de cafés slecht is voor de homoscene en voor het imago van Amsterdam als Gay Capital. Frank van Dalen, voorzitter van ProGay hoopt dat de Reguliersdwarsstraat er weer bovenop komt. Hij roept Kooijstra en Heineken op een oplossing voor hun conflict te zoeken.