Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Verwijten Rutte en Wilders nonsens!'

24 mei 2010, 18.30 uur · Aangepast 23 november 2011, 10.41 uur

De verwijten van Rutte en Wilders tijdens de eerste twee lijsttrekkersdebatten dat Amsterdam onder Cohen onveiliger is geworden, zijn volstrekte nonsens.

Dat schrijft de Amsterdamse PvdA-fractie maandag op haar site. Zowel Rutte als Wilders haalde tijdens de eerste twee debatten enkele keren hard uit naar de oud-burgemeester. "Als u zegt dat u voor Nederland wilt doen wat u voor Amsterdam heeft gedaan, dan is dat geen belofte maar een dreigement'', wierp Wilders Cohen tijdens het RTL premiersdebat voor de voeten.

Tijdens het NOS-debat vrijdag op Radio 1 verweet Rutte Cohen onder meer dat hij "geen vinger" uitstak toen een gezin in de Amsterdamse Diamantbuurt werd weggepest door Marokkaanse jongeren.burgemeesterschap: "Amsterdam is onveiliger geworden. Dit toont aan dat Cohen als burgemeester van Amsterdam op de vitale momenten niet achter het gezag is gaan staan en niet de maatregelen nam die je mag verwachten van een burgemeester."

Onzin, volgens de PvdA Amsterdam. "Als Rutte en Wilders hun debatten wat beter hadden voorbereid - of wat vaker de ivoren torens in Den Haag zouden verlaten - hadden ze kunnen weten dat Amsterdam de afgelopen jaren veiliger is geworden."

Volgens de partij is onder Cohen de subjectieve veiligheid – het veilig voelen – met bijna 25 procent gestegen. De objectieve veiligheidcijfers – de daadwerkelijke veiligheid – verbeterde met bijna twintig procent.

De PvdA komt vervolgens met een reeks cijfers die dat moeten onderbouwen: "In vergelijking met 2008 is in Amsterdam het aantal aangiften van diefstal uit box/garage/schuur/tuinhuis (-23%), vernieling (-21%), openlijk geweld (-15%), diefstal uit motorvoertuigen (-10%) en (brom)fietsdiefstal (-8%) gedaald. Het aantal veelplegers is in Cohens laatste jaar als burgemeester gedaald van 563 naar 513."

Volgens de debatexperts van trainingsbureau Debatrix ontbreekt het Cohen echter aan de debatkwaliteiten om dit soort resultaten bij de kiezer over het voetlicht te brengen.