Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Criminaliteit onder Cohen afgenomen'

28 mei 2010, 09.45 uur · Aangepast 9 december 2011, 13.08 uur

De criminaliteit in Amsterdam is het laatste jaar onder Job Cohen afgenomen. Dat blijkt uit politiecijfers die het AD morgen publiceert in de jaarlijkse misdaadmeter.

Het aantal aangiftes van 10 belangrijke delicten daalde met 8 procent. In 2009 waren er 17 procent minder straatroven, een kwart minder vernielingen en minder diefstallen uit auto's, schuurtjes of garages en minder gevallen zakkenrollen. Wel waren er, net als in de rest van het land, meer overvallen, meer woninginbraken en meer gevallen van bedreiging.

Van de 10 delicten deed Amsterdam het op zeven punten beter dan de landelijke trend. Mede hierdoor daalde de stad vorig jaar van een derde naar een zesde plaats op de ranglijst van onveilige steden. Hiermee doet Amsterdam het beter dan andere grote steden als Den Haag, Rotterdam en Eindhoven.

Cohen zelf zegt niet verbaasd te zijn over de cijfers. "De cijfers zijn geen nieuws voor me. Ik wist al dat de trend goed is voor Amsterdam", aldus de huidige lijsttrekker van de PvdA. Hij is blij dat Amsterdam het beter doet dan andere grote steden. "Het bevestigt het goede beleid in de hoofdstad."

VVD-lijsttrekker Mark Rutte verweet Cohen vorige week nog dat hij "op de vitale momenten niet achter het gezag is gaan staan en niet de maatregelen nam die je mag verwachten van een burgemeester." Ook Geert Wilders hekelde de aanpak van de ex-burgemeester in Amsterdam en verweet hem dat de stad onveiliger zou zijn geworden.