Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw ontruiming zaken Kooistra geëist

12 juni 2010, 14.10 uur · Aangepast 14 juni 2010, 12.19 uur

Opnieuw dreigen er drie zaken van horecamagnaat Sjoerd Kooistra te moeten sluiten. Bierbrouwer Heineken eist maandag in een kort geding de ontruiming van de Heineken Hoek, Soho en de Three Sisters Pub.

De bierbrouwer en Kooistra hebben al jaren een conflict over betalingen. Eerder liet Heineken, dat nog zeven miljoen euro tegoed zegt te hebben van Kooistra's ondernemingen, al vier andere Amsterdamse zaken sluiten: April, Exit, Dante en Three Sisters/NY Steakhouse. Met Heineken Hoek, Soho en de Three Sisters Pub, plus een leegstaande zaak op Leidseplein 19, is volgens Heineken bijna een half miljoen huurachterstand gemoeid.

Kooistra zou vrijwel niets meer betalen en heeft ook nog niet voldaan aan een vonnis van 31 maart om ruim een miljoen euro te betalen. Dit betrof de achterstanden van de vier reeds ontruimde zaken in de stad.

Terwijl Heineken meent aan huur, financiering en drankleverantie zeven miljoen van Kooistra tegoed te hebben, is Kooistra met een vergelijkbare claim gekomen. Daarin zit de korting die zijn bedrijven krijgen voor de grote bierafname en achterstallige huur van Heineken aan Kooistra. De brouwer huurt 41 zaken van Kooistra en betaalt daarvoor zeven miljoen per jaar, maar die betaling ligt nu stil.

Mochten de drie Amsterdamse horecazaken gedwongen worden te sluiten, dan komen er enkele tientallen werknemers op straat te staan. Heineken laat aan AT5 weten dit te betreuren, maar geen andere keus te hebben.