Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sluiting 'homozaken' kostte tachtig banen

22 mei 2010, 19.20 uur · Aangepast 25 mei 2010, 09.14 uur

De sluiting van de horecazaken April, Exit, Three Sisters en Dante van Sjoerd Kooistra heeft tachtig mensen hun baan gekost. Dit zegt advocaat Kay Roderburg tegen Het Parool.

Roderburg treedt op namens de pachters van de vier zaken die ontruimd werden in het geschil tussen Heineken en Sjoerd Kooistra. De advocaat heeft Heineken aansprakelijk gesteld voor vijf miljoen euro schade. Die zou het gevolg zijn van de ontslagprocedures en het sluiten van de zaken. De jaaromzet van Kooistra's 'homozaken' in de Reguliersdwarsstraat is ongeveer 5,5 miljoen euro.

De zaken zijn ontruimd terwijl het beroep tegen het vonnis op basis waarvan Heineken de zaken sloot, nog loopt. Roderburg heeft de claim bij Heineken neergelegd voor het geval de rechter de ontruimingen onrechtmatig zal achten. Volgens de advocaat hebben de pachters van de zaken huur overgemaakt aan Heineken, maar heeft de bierbrouwer dat geld teruggestort. Kooistra zegt niet langer verantwoordelijk te zijn voor betalingen van exploitanten aan Heineken.

Volgens Heineken, dat 41 horecazaken van Kooistra huurt en die huur van de exploitanten wil vangen, wordt al sinds maart vorig jaar niet meer betaald door de diverse zaken en is zo een huurschuld ontstaan vanongeveer tien miljoen euro. De bierbrouwer heeft geen plannen de gesloten zaken te heropenen.

De vreemde situatie doet zich voor dat April maar half gesloten is, omdat het gedeelte van de zaak in de Sint Jorissteeg buiten het ontruimingsvonnis viel. De exploitatie van de zaak wordt in dat gedeelte voortgezet via de nooduitgang.

Kooistra zegt part noch deel te hebben aan de huurschuld. Het conflict escaleert omdat Heineken pas met hem wil praten als substantiële bedragen zijn overgemaakt.