Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Hetero's meer actie tegen uitsluiting homo's'

13 juni 2010, 14.26 uur · Aangepast 14 juni 2010, 19.54 uur

Amsterdam moet een 'maatschappijbrede Gay Straight Alliance' vormen, een samenwerking tussen homoseksuelen en heteroseksuelen om discriminatie en uitsluiting van homo's uit te sluiten.

Daarvoor pleit Frank van Dalen, voorzitter van stichting ProGay en gemeenteraadslid voor de VVD, zondagmiddag tijdens een bijeenkomst tegen homogeweld bij de Westerkerk in Amsterdam. Hij heeft de oproep zondag ook gedaan in een open brief op de veelgelezen homowebsite gay.nl.

Van Dalen wil bijvoorbeeld dat scholen en zorginstellingen beloven voorlichting te geven over homoseksualiteit. Maar ook hoopt hij dat de gemeente Amsterdam zich aansluit bij de Company Pride, een homonetwerk waar diverse grote bedrijven zich bij hebben aangesloten. De bedrijven beloven zich openlijk uit te spreken over negatieve uitlatingen richting homo's op de werkvloer.

"Mocht de gemeente het niet uit zichzelf doen, ga ik daar vragen over stellen in de raad'', stelt Van Dalen. "Een volgende stap zou kunnen zijn dat organisaties hun subsidies verliezen als ze homoseksualiteit als onderwerp blijven negeren of ontwijken.''

Ook wil de homoactivist dat buurtsportclubs, maar ook een topclub als Ajax zich openlijk uitspreken tegen homogeweld en negatieve uitlatingen over homo's in de kleedkamer en op het veld. "Leg het spel neer als 'homo' als scheldwoord wordt gescandeerd'', stelt Van Dalen. "En leg maar uit waarom dit kwetsend is voor jongens die worstelen met hun homoseksuele gevoelens. We moeten als Amsterdammers collectief een vuist maken tegen dit soort negatieve emoties.''

De laatste tijd nam het aantal meldingen van incidenten waarbij homo's belaagd en zelfs mishandeld werden toe.

Kijk hier voor meer foto's op Gespot.