Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Van der Laan de nieuwe burgemeester

23 juni 2010, 18.26 uur · Aangepast 9 december 2011, 10.27 uur

Eberhard van der Laan wordt zo goed als zeker de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De gemeenteraad heeft zojuist besloten om hem voor te dragen bij de koningin.

Eerder op de avond werd Annemarie Jorritsma (VVD) door de vertrouwenscommissie als eerste kandidaat voor het burgemeesterschap voorgedragen aan de gemeenteraad. De raad heeft nu dus toch de voorkeur gegeven aan Van der Laan.

Dit gebeurde met een klein verschil in stemmen. Van der Laan kreeg 22 stemmen en 18 raadsleden stemden op Jorritsma. Drie raadsleden gaven geen voorkeur en stemden blanco.

Van der Laan is geen onbekende in Amsterdam. Hij begon zijn politieke carrière in de jaren tachtig, toen hij korte tijd assistent van wethouder Jan Schaefer was. Tussen 1990 en 1998 zat hij voor de sociaaldemocraten in de Amsterdamse gemeenteraad. De laatste vijf jaar was hij fractievoorzitter.

Van der Laan (PvdA) zei in maart nog geen burgemeester van Amsterdam te willen worden. Een maand later stelde hij zichzelf wel beschikbaar als kandidaat. Dit jaar was Van der Laan nog de informateur van het nieuwe stadsbestuur.