Ajax eindelijk weer naar Champions League

26 augustus 2010, 00.35 uur · Aangepast 27 augustus 2010, 10.59 uur

Voor het eerst in vier jaar is het Ajax weer gelukt zicht te kwalificeren voor de Champions League. In een uitverkochte ArenA werd Dinamo Kiev met 2-1 verslagen.

De zege was voldoende omdat vorige week het eerste optreden tussen beide formaties geen winnaar opleverde (1-1).

Voor Ajax zijn de komende zes groepswedstrijden in koningsklasse van het Europese clubvoetbal niet alleen sportief van grote waarde. Nog belangrijker voor de Amsterdamse club is dat de huidige voetbaljaargang niet meer uitdraait op een financieel fiasco als het afgelopen seizoen. Algemeen directeur Rik van den Boog verwacht dat de overwinning op Dinamo Kiev een extra omzet van 25 miljoen oplevert. Zonder de inkomsten van de Champions League schreef de Amsterdamse club het afgelopen seizoen voor ruim 21 miljoen euro aan rode cijfers.

De beginfase van de cruciale ontmoeting in de sfeervolle ArenA deed denken aan het eerste optreden van beide ploegen vorige week in Oekraïne. Dinamo Kiev overklaste Ajax met prachtig positiespel maar verzuimde wel afstand te nemen. Andri Yarmolenko kopte in de negende minuut in kansrijke positie over. Doelman Maarten Stekelenburg voorkwam in de 34e minuut dat Oleg Goesev scoorde en was vijf minuten later ook attent toen Yarmolenko alleen voor hem stond.

Ajax had slechts één kans nodig voor de openingstreffer. Luis Suarez kreeg de bal in de 43e minuut na een mislukte vrije trap van Jan Vertonghen bij toeval voor de voeten. De aanvoerder omspeelde Maxim Koval en schoot in een moeilijke positie prachtig raak (1-0). Suarez beloonde zijn elftal wel heel ruiterlijk voor een matige eerste helft, waarin vooral Christian Eriksen het heel moeilijk had. De Deense tiener kreeg van trainer Martin Jol de voorkeur boven Miralem Sulejmani maar viel vooral op door zijn vele balverlies.

Net als tijdens de krachtmeting in Kiev domineerde Ajax de tweede helft. Suarez was in de 52e minuut dichtbij een tweede treffer. Doelman Koval tikte de bal echter na een fraai reflex uit de bovenhoek. De thuisploeg werd sterker en sterker en mocht na 75 minuten dankzij Miralem Sulejmani even opgelucht adem halen. De Serviër, begeerd door Vitesse, mocht na 73 minuten Eriksen vervangen en snelde tijdens zijn eerste dribbel rechtsback Danilo Silva voorbij. Mounir El Hamdaoui hoefde de bal alleen maar in het lege doel te tikken.

Dinamo Kiev kreeg na 84 minuten weer uitzicht op het hooftoernooi van de Champions League nadat Vertonghen invaller Milos Ninkovic in het strafschopgebied vloerde. Andrej Sjevtsjenko maakte van de stip geen fout (1-0). Ajax bleef echter in de laatste minuten een teleurstelling als tijdens onmoetingen in de laatste voorronden van de Champions League tegen FC Kopenhagen (2006) en Slavia Praag (2007) bespaard.

De loting voor de groepsfase is donderdag.