Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kraakprotest loopt volledig uit de hand

1 oktober 2010, 19.38 uur · Aangepast 4 oktober 2010, 09.26 uur

De politie heeft elf mensen gearresteerd bij de rustig begonnen, maar grimmig geëindigde kraakdemonstratie in Amsterdam.

De demonstratie en de daaropvolgende protestmars begon rustig. De boel escaleerde echter toen een groep krakers een pand in de Spuistraat willde kraken. Ze gooiden stenen naar de politie en beschadigden auto's. De Mobiele Eenheid voerde daarop in de Spuistraat en Paleisstraat charges uit. Om de krakers uiteen te drijven werd traangas gebruikt. Elf relschoppers werden gearresteerd. Ook zijn er mensen gewond geraakt.

Het protest was gericht tegen de anti-kraakwet. Sinds vrijdag is kraken bij de wet verboden. De ongeveer 250 actievoerders verzamelden rond 17.00 uur op het Spui en trokken daarna via de Dam naar het Centraal Station en daarna weer richting het Spui. Actievoerders gehuld in het zwart en met bivakmutsen op droegen spandoeken met teksten als 'Jullie wetten niet de onze!' en 'Kraakverbod opgerot'. Uit voorzorg was veel politie op de been. Een helikopter hing in de lucht en de ME stond paraat.

Amsterdam heeft aangekondigd de komende tijd de ongeveer tweehonderd kraakpanden te gaan ontruimen. De kraakbeweging liet deze week al flink van zich horen met nieuwe bezettingen en protestacties. Ook waren er bedreigingen aan het adres van politiecommissaris Leen Schaap en officier van Justitie Otto van der Bijl.