Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA Oost wil terug in coalitie; D66 verbaasd

12 oktober 2010, 15.14 uur · Aangepast 19 oktober 2010, 14.06 uur

De PvdA fractie Oost wil weer terug in de coalitie. De partij heeft spijt van de beslissing om uit het bestuur te stappen.

Dat meldt fractievoorzitter Meint Helder dinsdag. De PvdA Oost stapte een week geleden uit de coalitie met D66 en GroenLinks. Aanleiding was het aanhoudende gesteggel rond muziekcentrum MuzyQ in het project Oostpoort.

De PvdA-fractie wilde vorige week een signaal afgeven aan de raad door een motie van wantrouwen in te dienen, maar toen bleek dat D66 en GroenLinks daar een negatief advies over gaven, besloot de PvdA de coalitie op te blazen. Bestuurders Fatima Elatik en Germaine Princen traden daarmee af.

Fractievoorzitter Helder noemt dat nu een slecht besluit. "Door uit de coalitie stappen zijn onze twee bestuurders Fatima Elatik en Germaine Princen onnodig beschadigd, ook de bestuurders van onze partners GroenLinks en D66 zijn geschaad. Daarvoor bied ik persoonlijk en namens mijn fractie mijn oprechte excuses aan."

De PvdA heeft beide partijen gevraagd om te praten over een terugkeer in het bestuur. "We hopen daarvoor de kans krijgen van GroenLinks en D66."

Een woordvoerder van D66 laat aan AT5 weten verbaasd te zijn over de draai, maar wel te willen praten. "Maar dat betekent niet dat de PvdA ook automatisch terugkeert." Ook oppositiepartij VVD reageert hoogst verbaasd. Fractievoorzitter Marianne Poot zou het slecht voor de geloofwaardigheid van de politiek vinden als de PvdA weer in de coalitie komt.