Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Honderden hooligans naar stad

27 oktober 2010, 18.11 uur · Aangepast 28 oktober 2010, 17.10 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft concrete informatie dat er zaterdag honderden hooligans naar de stad komen voor de pro-Wildersdemonstratie.

Dat zei hij woensdag tegen AT5. Eerder maakte de burgemeester na overleg met de regionale driehoek bekend dat de English Defence League (EDL) zaterdag moet demonstreren op het Westelijk havengebied.

Tijdens het overleg is ook de optie besproken om het pro-Wildersprotest helemaal te verbieden. Door de EDL te verbannen naar het afgelegen haventerrein, verwacht de politie de openbare orde echter te kunnen handhaven.

In eigen land staat de EDL bekend als gewelddadig en extreemrechts. De Antifa!-Amsterdam en de AntiFascistische Aktie (AFA) Nederland hebben aangekondigd een tegendemonstratie te houden. Tot nu toe hebben zij zich echter niet officieel aangemeld bij de gemeente. Van der Laan roept hen op dat zo snel mogelijk alsnog te doen.

Het Platform tegen Vreemdelingenhaat heeft zo'n verzoek wel ingediend. Zij hebben van de burgemeester toestemming gekregen om op het Jonas Daniël Meijerplein te demonstreren.

Van der Laan waarschuwt dat geweld en intolerantie tijdens de protesten niet zal worden getolereerd. Eerder gaf hij al aan de EDL-leden bij de minste of geringste misstap terug op de boot naar Engeland te zullen zetten.