Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente schrapt meeste ontruimingen

8 november 2010, 18.40 uur · Aangepast 10 november 2010, 00.26 uur

De meeste van de aangekondigde ontruimingen gaan dinsdag niet door.

Dat is de uitkomst van het spoedoverleg dat burgemeester Eberhard van der Laan maandag voerde met politie en het openbaar ministerie (OM). Het overleg volgde op de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

De gemeente was van plan om dinsdag tal van kraakpanden in de stad te laten ontruimen, onder meer in de Schoolstraat, de Maassluisstraat en de Vrolikstraat. Het betrof de eerste ontruimingsronde op basis van de antikraakwet die op 1 oktober in werking trad. Alle gerechtelijke ontruimingen zijn nu geschrapt, zo laat een woordvoerder weten aan AT5. Het gaat in totaal om tien locaties.

Dat betekent dat er dinsdag nog maar drie panden worden ontruimd: aan de Spieringhorn en de even zijde van de Schoolstraat. De derde locatie waar dinsdag wordt ontruimd, betreft het zogenoemde Zuidblok bij de Maassluisstraat in Slotervaart.

Het pand van het krakerscollectief Schijnheilig aan de Passeerdersgracht werd maandag al van de ontruimingslijst gehaald op basis van een andere uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. Het hof verbood ontruiming zolang het hoger beroep van de krakers loopt.

Van der Laan liet via zijn woordvoerder weten: "De wet handhaven is altijd het vertrekpunt van de Amsterdamse driehoek geweest. In de stad zijn er mensen die de wet Kraken en leegstand fantastisch vinden, maar er zijn ook Amsterdammers die de wet verafschuwen. Amsterdam zou alleen gaan ontruimen om de wet uit te voeren. Nu er een weeffout in de wet lijkt te zitten, dient die eerst hersteld te worden. Wij wilden de ontruiming zorgvuldig doen. Daarom hebben we de lijst met adressen ruim van tevoren openbaar gemaakt. Bij zorgvuldigheid hoort ook een pas op de plaats nu het gerechtshof heeft bepaald dat er niet strafrechtelijk ontruimd mag worden."