Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen betalen per minuut in parkeergarages

11 november 2010, 13.34 uur · Aangepast 11 november 2010, 20.11 uur

In de gemeentelijke parkeergarages in de stad komt geen ‘betalen per minuut’.

Autobezitters moeten gewoon per uur blijven betalen. Anders loopt de gemeente te veel inkomsten mis.

Dat schrijft wethouder Eric Wiebes (VVD, verkeer) in een brief aan de gemeenteraad. De regionale zender RTV Noord-Holland berichtte daar donderdag als eerste over.

De gemeente experimenteerde in 2008 met het zogeheten ‘real time parkeren’ in de parkeergarage bij het stadhuis. Automobilisten betaalden daarbij per tijdseenheid van drie minuten. De inkomsten voor de gemeente daalden toen met 17 procent.

Als automobilisten in alle gemeentelijke garages per minuut zouden betalen, zou de gemeente jaarlijks 3,2 miljoen euro mislopen. Omdat de stad voor een enorme bezuinigingsoperatie staat, vindt Wiebes dat nu geen goed idee.

Wiebes schrijft overigens wel dat het stadsbestuur betalen per minuut ,,een eerlijker en wenselijk systeem’’ vindt. Mocht Amsterdam er in de toekomst weer financieel beter voor staan, dan zal de gemeente hier opnieuw naar kijken.

De gemeenteraad nam begin dit jaar een motie van de VVD aan waarin het college van burgemeester en wethouders werd gevraagd om ‘betalen per minuut’ te realiseren. Het tarief moest daarbij hetzelfde blijven als de huidige uurprijs. Dat gebeurt nu dus niet.