Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel lawaai voor Free in Mexicaanse cel

17 november 2010, 16.56 uur · Aangepast 19 november 2010, 09.01 uur

Familie en vrienden van de in een Mexicaanse gevangenis vastzittende Free Bronkhorst hebben woensdag een protestmars gehouden.

Ongeveer 60 mensen liepen van de Dam naar het Kunstenhuis in Westerpark. Tijdens de zogenoemde ‘HELP ME TO GET FREE’-tocht werd veel lawaai gemaakt. Dit om aandacht te vestigen op de situatie van Free. De Amsterdammer raakte in oktober 2009 betrokken bij een vechtpartij in het Mexicaanse Cancun. Free werd daarna zonder eerlijk proces vastgezet. Terwijl zijn advocaten zeggen zijn onschuld te kunnen bewijzen, kan het zomaar nog lange tijd duren voordat Free vrijkomt.

Uit de camerabeelden van het gevecht zou weliswaar blijken dat hij niet de aanstichter was en zichzelf alleen verdedigde, maar zijn belager raakte in coma. Het bleek ook de broer van een vooraanstaand politicus te zijn. Terwijl Free in een kleine cel beland met zeven andere gevangenen, werden zijn advocaat en zijn moeder ontvoerd. De familie en vrienden vroegen in januari van dit jaar toenmalig burgemeester Job Cohen om hulp.