Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lage opkomst bij pro-WikiLeaksprotest

11 december 2010, 16.38 uur · Aangepast 13 december 2010, 09.49 uur

Tientallen leden en sympathisanten van de Piratenpartij hebben zaterdagmiddag op het Museumplein een pro-WikiLeaksprotest gehouden.

Ze demonstreerden tegen de aanhouding van WikiLeaksvoorman Julian Assange. Onherkenbaar met maskers en sjaals voor hun gezichten deelden de demonstranten folders met informatie over de klokkenluiderswebsite uit aan het winkelend publiek.

De actievoerders droegen borden en papieren met teksten als Yes we Leak, Free Julian en Ben je alleen in een bunker nog veilig in Zweden? De aanwezigen hadden naar eigen zeggen een hogere opkomst verwacht. Het kleine aantal demonstranten is volgens hen te wijten aan de korte voorbereidingstijd.

De actievoerders hopen met hun actie onder anderen premier Mark Rutte te bewegen politiek asiel te verlenen aan Assange en het mogelijk te maken WikiLeaks vanuit Nederland online te houden. De demonstranten doen dit onherkenbaar, omdat zij te allen tijde anoniem willen blijven, aldus een van hen.

Het Amsterdamse hostingbedrijg Byte biedt inmiddels ook een mirror aan van WikiLeaks. Een mirror is een exacte kopie van een originele site.