Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Boerkaverbod uitvoeren of opstappen!'

5 januari 2011, 15.57 uur · Aangepast 7 januari 2011, 08.50 uur

PVV-kamerlid Hero Brinkman vindt dat korpschef Bernard Welten moet opstappen als hij een eventueel boerkaverbod niet wil handhaven. Dat heeft Brinkman tegen AT5 gezegd.

Welten zei dinsdag in het NTR-programma 5 jaar Later dat de Amsterdamse politie bij een eventueel boerkaverbod geen vrouwen in boerka zal arresteren. Volgens Brinkman moet minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid een functioneringsgesprek houden met Welten, waarin hij de kans krijgt zijn uitspraken terug te nemen. Doet Welten dat niet, dan vindt Brinkman dat de korpschef moet worden ontslagen.

De uitspraak is Welten op veel kritiek komen te staan. Zo twitterde PVV-partijleider Geert Wilders dat Welten een boerkaverbod gewoon moet uitvoeren of anders zijn biezen moet pakken. Ook de Tweede Kamerfracties van de coalitiepartijen CDA en VVD zijn niet blij met de uitspraak van Welten.  De korpschef heeft inmiddels laten weten dat hij achter zijn uitspraken blijft staan.

UPDATE: Ook burgemeester Eberhard van der Laan heeft via zijn woordvoerder gereageerd op de uitspraken van Welten en de ontstane ophef. "Binnen de Amsterdamse driehoek bestaat er geen misverstand over dat de wet ook in Amsterdam geldt en wordt gehandhaafd", zo laat hij weten. "Hier is echter nog geen sprake van een wet, enkel een kabinetsvoornemen daartoe. In dat verband heeft de hoofdcommissaris zijn zorg uitgesproken over de complexe vraag naar de uitvoerbaarheid van dit kabinetsvoornemen. (...) Het zou goed zijn als de zorg van de hoofdcommissaris en de expertise van de Amsterdamse politie een plaats krijgen in het komende wetgevingstraject."