Start van hoofdcontent

Politiek

nl

"Bezuinigingen openbaar vervoer onmogelijk!"

1 februari 2011, 17.58 uur · Aangepast 21 november 2011, 12.23 uur

Wethouder Eric Wiebes is een fel tegenstander van de zeer ingrijpende besparingen in het openbaar vervoer. "Deze bezuinigingen zijn onmogelijk!"

Dat zei hij dinsdag tegen AT5. Het kabinet wil 13 miljoen euro bezuinigen. Tussen 2013 en 2017 moet dat zelfs oplopen tot een jaarlijkse besparing van 70 miljoen euro.

Van de 16 tramlijnen zullen er volgens Wiebes 6 verdwijnen. Van de 44 buslijnen worden er 20 lijnen geschrapt. Metropassagiers moeten rekening houden met veel ingekorte lijnen, vaker overstappen en minder avond- en weekenddiensten.

Dinsdag werd tevens bekend dat de geplande aanbesteding van het ov een jaar wordt uitgesteld. Wiebes zou het liefst zien dat het ov tot 2017 in handen van het GVB blijft. Hij is met minister Melanie Schultz van Haegen in gesprek over de plannen.

Volgens de minister zijn er veel meer en betere manieren om geld te besparen, behalve het schrappen van lijnen. "Met een dreigement proberen aan te tonen dat het hele openbaar vervoer kaalgeslagen zal worden, dat is een insteek van de wethouder. Misschien zou ik dat ook doen als wethouder'', reageerde de minister op de uitlatingen van haar partijgenoot.

Volgens Schultz van Haegen kunnen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ook de beoogde 120 miljoen euro bezuinigingen door bijvoorbeeld een andere bedrijfsvoering of kijken naar gezamenlijke inkoop.