Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB blundert met gratis opladen OV-chip

4 februari 2011, 11.15 uur · Aangepast 6 februari 2011, 12.24 uur

Door een softwarefout was het bij ten minste twee oplaadpunten in Amsterdam voor reizigers mogelijk om gratis het saldo van hun OV-chipkaart op te laden.

Dat ontdekte Maarten Katoen, zo meldt Webwereld. Het ging om twee oplaadpunten op metrostation Van Boshuizenstraat. De fout werd donderdag ontdekt.

Mensen kregen de melding "Niet betaald, betaal anders." Maar ondertussen werd het saldo wel verhoogd. Het bedrag bleek ook te worden afgeschreven van mensen hun rekening, maar onmiddellijk daarna weer te worden bijgeschreven.

Een woordvoerder van het GVB laat weten dat er iets mis is gegaan bij het upgraden van de software. Een van de twee automaten werkt inmiddels weer naar behoren, de andere is uitgeschakeld. Het GVB gaat ervan uit dat het probleem zich niet ook op andere plekken voordoet. Het gaat proberen de schade te verhalen op de leverancier.

De OV-chipkaart wordt geteisterd door problemen. Reizigers klaagden dat het lang duurt voor ze hun geld terugkrijgen. Ook blijkt de kaart fraudegevoelig.