Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ook vechtsportgala's onder wet bibob'

21 februari 2011, 15.27 uur · Aangepast 27 februari 2011, 15.57 uur

De Wet bibob wordt drastisch uitgebreid. Dit betekent onder meer dat de gemeente straks niet alleen in de horeca en de prostitutie vergunningen kan weigeren of intrekken, maar bijvoorbeeld ook de organisatie van vechtsportgala's mag gaan verbieden.

De ministerraad heeft dat vrijdag besloten, maar de uitbreiding van de wet werd pas maandagmiddag bekend gemaakt bij een bezoek van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Wallen en politiebureau Beursstraat, zo meldt Het Parool.

De Wet bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is sinds 2003 van kracht en is bedoeld om naast politie en justitie, ook de overheid in staat te stellen criminaliteit te bestrijden.

De wet is straks van kracht bij vastgoedtransacties waarbij de overheid als partij betrokken is. Zo moet voorkomen worden dat gemeenten in zee gaan met malafide partijen. Onder de wet vallen straks ook het exploiteren van speelautomaten en het exploiteren van vuurwerk, evenals dus het organiseren van vechtsportgala's.

Burgemeester Van der Laan laat in een reactie aan AT5 weten blij te zijn met de uitbreiding van de wet. Hij pleitte er september vorig jaar al voor vechtsportgala's bij de bibob onder te brengen. Hij beschreef de gala's als 'netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad'. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) was het eens met Van der Laan en zegde in november toe dat de vechtsportevenementen onder de wet zouden gaan vallen.