Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Azahaf: 'Gebroken met radicale verleden'

27 mei 2011, 15.55 uur · Aangepast 4 juni 2014, 13.28 uur

Mohamed Azahaf geeft toe dat hij vroeger radicale gedachten had, maar ontkent zich verheugd te hebben uitgelaten over de moord op Theo van Gogh.

Dat laat de medewerker van stadsdeel Oost via zijn woordvoerder weten aan AT5. Azahaf zou na de moord op de cineast op een forum hebben geschreven: "Joepie wat ben ik vandaag zo vrolijk, oh zo vrolijk ben ik nog nooit geweest." Volgens Azahaf was hij het niet zelf die de opmerking daar schreef, maar werd hij door iemand anders foutief geciteerd.

Oud-Parool journalist Carel Brendel rakelde de vermeende uitspraken deze week op, waarna columnist Theodor Holman ze overnam. Azahaf zou ook Osama Bin Laden hebben verheerlijkt. Azahaf erkent dat hij zich in het verleden inderdaad positief heeft uitgelaten over de dode terroristenleider. Zo heeft hij onder meer gezegd dat hij het goed vond dat Bin Laden de Palestijnen en de Pakistanen steunde.

De 28-jarige Azahaf is naar eigen zeggen op zijn 21e tot inkeer gekomen. Hij heeft toen rigoureus afstand gedaan van zijn radicale opvattingen. Tegenwoordig werkt hij voor stadsdeel Oost als projectleider vervreemding en polarisatie. Eerder was hij jarenlang medewerker van jongerencentrum Argan. Het stadsdeel prijst zijn werk als bruggenbouwer na de moord op Van Gogh. 

Azahaf zegt Brendel meermalen te hebben uitgenodigd voor een gesprek, maar de journalist zou daar niet op hebben gereageerd.