Politiek

NL
V

'Laat comazuipers zelf ambulance betalen'

4 juli 2011, 12.28 uur · Aangepast 7 juli 2011, 09.28 uur

Eberhard van der Laan denkt eraan comazuipende feestgangers zelf hun ambulancerit te laten betalen tijdens grote evenementen.

Dat zei de burgemeester maandag nadat hij van bewoners rond het Museumplein een zwartboek overhandigd kreeg met getuigenissen van recente misstanden bij de Ajaxhuldiging en Koninginnedag. De bewoners eisen een drastische inperking van het grote aantal evenementen op het plein.

Van der Laan vindt ook dat het anders moet, zo gaf hij aan, al heeft hij geen pasklare oplossing voorhanden. Een maatregel zijn evenwel kunnen zijn om comazuipers zelf hun ambulancerit te laten betalen, zo stelde hij voor. Op Koninginnedag moest de ambulance 575 keer uitrukken omdat iemand zich bewusteloos had gedronken.

De burgemeester vindt het tijd voor een fundamentele discussie over massa-evenementen in de stad, zo stelde hij in mei al op AT5. De massaliteit van feesten als Koninginnedag in combinatie met het grote aantal mensen die zich hufterig gedragen maakt zo'n discussie volgens hem nodig.