Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politiek maakt parkeren stadhuis goedkoper

20 juli 2011, 14.57 uur · Aangepast 22 juli 2011, 16.50 uur

In de parkeergarages Stadhuis en Markenhoven is parkeren straks weer wat minder onbetaalbaar. Het uurtarief gaat van 4 euro naar 3,75. Nog indrukwekkender is dat autobezitters niet meer per uur gaan betalen, maar per 8 minuten.

Collegepartijen PvdA, VVD en GroenLinks trokken in december 900.000 euro uit in een voorstel voor 'parkeren per minuut'. Vandaag kwam wethouder Wiebes met de uitwerking. Hoewel het voorstel van drie partijen kwam, claimt de VVD het succesje. "Ik denk dat niemand verbaasd is als dit idee niet uit de koker van GroenLinks komt", zegt VVD-raadslid Daniel van der Ree tegen AT5.

Een woordvoerder van de wethouder laat weten dat deze twee garages zijn gekozen omdat de aanwezige apparatuur het parkeren per minuut al kan verwerken of makkelijk daarvoor aan te passen is. De uitgetrokken negen ton is bedoeld om misgelopen inkomsten te compenseren. De verwachting is dat deze pot na een jaar leeg is.

De nieuwe tarieven gelden vanaf 1 september 2011 in de garage Stadhuis/Muziektheater en vanaf het voorjaar 2012 in de garage Markenhoven. In 2008 was er al een proef met 'betalen per minuut', maar omdat de parkeerinkomsten voor de gemeente met 17% terugliepen vond wethouder Wiebes het indertijd toch niet zo'n goed idee.