Start van hoofdcontent

Stad

nl

Betogers mogen blijven slapen

15 oktober 2011, 14.02 uur · Aangepast 18 oktober 2011, 09.52 uur

Zaterdag bezet de Occupy Amsterdam-beweging het Beursplein.

Update 16.30 uur
De politie schat dat er zo'n 1.300 tot 1.500 mensen aanwezig zijn op het Beursplein. Een aantal demonstranten is ook van plan te blijven slapen, dit wordt gedoogd door de politie omdat 'de demonstratie in een gemoedelijke sfeer verloopt en er goede afspraken zijn gemaakt met de organisatie.'

Kijk hier naar meer foto's van de demonstratie.

Momenteel zijn het Damrak en Rokin afgesloten voor auto's en openbaar vervoer. De politie verwacht dat het verkeer hier in de loop van de avond weer doorheen mag. 'Als het rustiger wordt heffen we de blokkade op. Nu loopt er nog veel winkelend publiek'

Update 15.45 uur

Minutenlang applaus na oproep organisatie. 'Maak lawaai, de wereld moet het horen.'

Update 14.15 uur
Bij de demonstratie op het Beursplein zijn naar schatting ruim duizend betogers aanwezig. In Amsterdam zei een demonstrant: 'We moeten knokken, net zolang tot we winnen.' Een ander riep op door te gaan tot de verrijking aan de top is gestopt en hij maakte zich kwaad omdat 'alles kapot wordt bezuinigd."

Veel demonstranten hebben spandoeken bij zich. Daarop is onder meer te lezen: 'Stop uitbuiting van mensen en aarde', 'Belast de rijken, haal waar het geld zit' en 'De beste manier van handelen is die met een gesloten beurs'. Ook kinderen doen aan de protestactie mee.


Update 13.50 uur
Verschillende tramlijnen rijden niet meer over het Damrak. De lijnen worden omgeleid.

Update 13.15 uur
De politie houdt rekening met een afsluiting van het Damrak.

Update 13.00 uur
Inmmiddels hebben zich zo'n 1.000 betogers verzameld op het Beursplein.  Een paar demonstranten hebben spandoeken bij zich. Daarop is onder meer te lezen: 'Stop uitbuiting van mensen en aarde', 'Belast de rijken, haal waar het geld zit' en 'De beste manier van handelen is die met een gesloten beurs'.

Kijk hier naar meer foto's van de demonstratie.

Bericht 12.00 uur
Demonstranten verzamelen zich zaterdagmiddag op het Beursplein voor het protest tegen 'de groeiende maatschappelijke ongelijkheid' hebben zich via Facebook bijna 4.500 mensen aangemeld.

Verschillende mensen houden speeches. Ook is er een lied gezongen. Op het plein zijn vertegenwoordigers van verschillende bewegingen en politieke partijen aanwezig. Er is sprake van een gemoedelijke sfeer.

De bezetting geniet de steun van de Nederlandse bevolking, zo bleek recentelijk uit een peiling van Maurice de Hond. Ook presentator Jelle Brandt Corstius sprak onlangs zijn steun uit voor de betoging.