Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA wil doctorsgraad Stapel intrekken

31 oktober 2011, 14.31 uur · Aangepast 2 november 2011, 08.54 uur

De Universiteit van Amsterdam onderzoekt of het mogelijk is de doctorsgraad van de frauderende Tilburgse wetenschapper Diederik Stapel in te trekken.

Stapel verichtte in de periode 1994-1999 onderzoek aan de UvA en promoveerde hier in 1997. Vandaag bracht de commissie Levelt rapport uit over het onderzoek naar het werk van de wetenschapper. Volgens deze commissie pleegde Stapel fraude met wetenschappelijke gegevens.

In het rapport-Levelt staan ook de bevindingen van de commissie Drenth, die namens de UvA onderzoek deed naar het werk van Stapel. Volgens deze commissie is niet vast te stellen dat Stapel fraudeerde tijdens zijn UvA-onderzoek, omdat deze data inmiddels niet meer beschikbaar is.

De commissie Levelt adviseert de UvA daarom te onderzoeken of de doctorsgraad van Stapel ingetrokken kan worden 'op grond van uitzonderlijk wetenschappelijk onwaardig gedrag, in strijd met de aan het doctoraat verbonden plichten.' De UvA volgt dit advies op en zal met het ministerie van OCW overleggen welk juridisch instrument de UvA hiervoor kan gebruiken.

Stapel ging vandaag in een verklaring diep door het stof. Ook stelde hij alleen te hebben gehandeld. De hoogleraar, die tot voor kort werkzaam was in Tilburg, werd begin september per direct op non-actief gesteld, nadat duidelijk werd dat hij verzonnen gegevens heeft gebruikt voor zijn publicaties.