Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jonge veelplegers vaak zwakbegaafd

9 november 2011, 13.27 uur · Aangepast 10 november 2011, 14.02 uur

Veertig procent van de Top 600 van gewelddadige criminele jongeren is zwakbegaafd.

Dit blijkt uit cijfers van de GGD waarover Het Parool woensdag schrijft. Van de Top 600, de 600 gewelddadige criminele jongeren die Amsterdam middels een speciale aanpak van straat wil halen, zijn het afgelopen half jaar 172 jongeren onderzocht. Van de eerste zestig gescreende jongens blijkt veertig procent licht verstandelijk gehandicapt te zijn.

Door deze complexe problemen zal deze groep nooit normaal functioneren, zelfs niet als ze dat zouden willen, stelt de GGD. 'Deskundigen vertellen ons dat we deze jongens niet gaan leren ooit normaal te werken,' zegt burgemeester Van der Laan. 'Als je iets wilt betekenen voor de mensen die zij te grazen blijven nemen én ook voor henzelf, zul je ze in een gesloten inrichting moeten plaatsen. Daaraan moeten we werken.'

Van de Top 600 zijn inmiddels 262 leden aangehouden. Van hen zijn 102 voor langere tijd vastgezet.

De 600 veelplegers zijn samen in de afgelopen jaren 15.000 keer in contact gekomen met de politie. Met een lik-op-stuk-beleid, intensieve begeleiding en ingrijpen in gezinnen wil Amsterdam ervoor zorgen dat deze groep uit het criminele circuit komt.