Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jonge veelplegers harder aangepakt

1 maart 2011, 19.42 uur · Aangepast 4 februari 2014, 11.54 uur

Amsterdam gaat 250 rechercheurs vrijmaken om 600 jonge veelplegers van de straat te halen. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat de straatcriminaliteit en het aantal overvallen fors vermindert.

Burgemeester Van der Laan ontwikkelde in samenwerking met politie en justitie het TOP-600 plan. 600 criminelen, die gemiddeld al 25 keer zijn veroordeeld en goed voor in totaal zo'n 15.000 delicten, moeten harder worden aangepakt, maar ook beter begeleid. 

De 250 rechercheurs worden vrijgemaakt door ondermeer wijkbureau's 's nachts te sluiten en minder evenementen te organiseren in de stad. Justitie maakt bovendien extra officieren vrij om ze snel veroordeeld te krijgen.

Tijdens hun detentie worden de 600 criminelen beter begeleid en komen er opleidingsmogelijkheden en andere hulp om herhaling te voorkomen. Daarnaast worden jeugdzorgmedewerkers en leerplichtambtenaren met voorrang ingezet om ervoor te zorgen dat jongere broertjes, die vaak opkijken tegen hun oudere broers, niet dezelfde weg zullen volgen.

In eerste instantie was het idee om al op 1 januari te beginnen met de aanpak, maar dat lukte niet door de grote zedenzaak. Meer details worden komende donderdag bekend gemaakt tijdens een speciale persconferentie van de burgemeester, samen met politie en Justitie.