Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanslag op rechtbank in Opsporing Verzocht

4 januari 2012, 08.20 uur · Aangepast 4 januari 2012, 11.29 uur

In Opsporing Verzocht heeft de politie dinsdagavond beelden getoond van de aanslag op de rechtbank in Amsterdam.

Hierop is te zien hoe een nog onbekende man in de vroege ochtend van 21 september een professionele raket afvuurt op het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg.

De politie is op zoek naar twee verdachten, die even voor half 3 die nacht werden gezien op een grijze motorscooter bij de begraafplaats Buitenveldert. Van hen ontbreekt nog ieder spoor en de aanslag is nog niet opgeëist. In het programma deed de politie een oproep aan twee mogelijke getuigen die rond de tijd van het misdrijf langs de rechtbank zijn gereden, iemand op een fiets en een bromfietser, zich te melden. De politie wil verder in contact komen met de bestuurder van een Landrover die de dag ervoor, rond 15.30 uur, op het parkeerdek bij de rechtbank de weg werd geblokkeerd door een rode Volkswagen Polo.

Volgens een politiewoordvoerder beschikten de mannen over een antitankwapen dat in het leger wordt gebruikt. Normaal gesproken kan een dergelijke raket door de dikke metalen wand van een tank dringen en alle inzittenden doden. Het is dan ook een wonder dat er geen beveiligers in de rechtbank gewond zijn geraakt, aldus de politie.

De bestuurder van de motorscooter is vermoedelijk een Nederlands sprekende man van 1,80 meter lang met een normaal postuur. Hij droeg een zwart motorjack en een integraalhelm. De schutter zou een blanke man zijn met donkere wenkbrauwen, iets slanker dan zijn kompaan en hij droeg zwarte kleding.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.