112

NL
V

Eis: 18 jaar voor dood bejaarde

31 januari 2012, 12.22 uur · Aangepast 31 januari 2012, 13.44 uur

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 18 jaar cel geëist tegen de 34-jarige man die in september 2010 een 77-jarige vrouw opsloot in haar kast na een woningoverval.

In september 2010 belde Mouloud B. aan bij het slachtoffer in Amstelveen met een smoesje over een storing met haar pinpas. Hij wordt binnengelaten en vraagt de pas en pincode van de vrouw. Als hij vervolgens een deurbel hoort, duwt hij het slachtoffer in een kast, draait deze op slot en vlucht. Een dag later wordt de 77-jarige vrouw dood aangetroffen. De vrouw is overleden door een gebrek aan zuurstof. De verdachte, een voortvluchtige crimineel, is een dag daarna opgepakt.

Tijdens de eerste zittingsdag, maandag, barstte de verdachte meerdere malen in huilen uit. Het was, volgens hem, nooit zijn bedoeling om de vrouw van het leven te beroven. Dinsdag moest de zaak geschorst worden omdat de verdachte 'emotioneel werd'.

De advocaat van de verdachte noemde de eis van het OM dan ook 'buitenproportioneel'. De vrouw had een broze gezondheid die haar volgens de advocaat noodlottig is geworden. Bovendien is de verdachte 'jarenlang verwaarloosd door zijn ouders,' iets wat volgens de advocaat als verzachtende omstandigheid zou moeten tellen. 

De officier van justitie sprak dinsdag van 'een bijzonder trieste zaak'. Hij rekende het de verdachte zwaar aan dat hij een lange criminele carrière heeft en alles bij elkaar al jaren in de cel heeft gezeten, maar hulpverlening steeds heeft geweigerd