Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minister wil opheldering NS, ProRail

4 februari 2012, 19.00 uur · Aangepast 5 februari 2012, 12.53 uur

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) wil opheldering van de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail over de problemen op het spoor door het winterweer.

Ze wil vooral weten 'hoe het kan dat met alle investeringen van de afgelopen jaren om het spoor winterklaar te maken, het toch weer niet lukt deze dagen en het de komende dagen ook moeilijk blijft', zei de bewindsvrouw voor de NOS-microfoon.

Ook wil ze een internationaal expert die ervaring heeft met dit soort koudweerproblemen inschakelen om de situatie in Nederland te bekijken. Dat zou bijvoorbeeld iemand uit Zwitserland kunnen zijn.

Vrijdag en zaterdag zorgde de sneeuw op het spoor voor grote problemen. Vrijdagavond was er korte tijd helemaal geen treinverkeer mogelijk van en naar Amsterdam. Zaterdag was de situatie nauwelijks verbeterd. Verschillende politieke partijen gaven vrijdag ook al aan vragen te gaan stellen aan Schultz.

Van de NS en ProRail wil Schultz op korte termijn een analyse van de huidige problemen en de oorzaken daarvan. Vorig jaar is afgesproken dat de samenwerking tussen de NS en ProRail en ook de informatievoorziening aan reizigers beter moeten. De minister vindt het volgens haar woordvoerster vervelend dat het nu opnieuw misgaat met het informeren, omdat reizigers ook bij storingen moeten weten waar ze aan toe zijn.

Uit de analyse en daarnaast de bevindingen van de extern deskundige moet blijken waarom het op het spoor ondanks alle afspraken toch misgaat bij slecht weer, zoals sneeuw en strenge vorst. Schultz wil weten of dat een kwestie van techniek is of van gebrekkige procedures. Ze wees erop dat voor de winter alle 5500 wissels zijn gecontroleerd en dat dat vorige week opnieuw is gebeurd.